Betegségek
Ha elég nagyok az álmok
és a vágyak,
akkor a körülmények
nem számítanak...
 


Mestruáció
A menstruációs görcsök, fájdalmak gyakran előforduló panasznak számítanak fiatal lányoknál-asszonyoknál, akik még nem szültek. Bár a fájdalom komoly mértékű lehet, az okok és a következmények nem komolyak. Mindazonáltal a menstruációs fájdalmakat el kell különíteni a valódi betegségre visszavezethető hasi fájdalmaktól, pl. a vakbélgyulladástól vagy a méhen kívüli terhességtől.

Tünetek:
A panaszok rendszerint a menstruáció első napján kezdődnek, egy ideig fokozódnak, majd 1-2 nap múlva alábbhagynak.
Tompa fájdalom a hát/has alsó részén.
Görcsszerű, kólikás fájdalom (amely hullámokban jelentkezik).
Néha hányinger/hányás.
Egyes esetekben fejfájás.

Kiváltó okok:
A fájdalom közvetlen kiváltó okát a méhizomzat görcsös összehúzódása jelenti, amely általában -de nem mindig- ártalmatlan jelenség.

Azok a fájdalmas menstruációk, melyek a kamaszkori első havivérzéstől sok éven át visszatérnek, feltehetően hormonális eredetűek és szervi elváltozások ritkán állnak a háttérben. Ez a fajta fájdalom általában 16-25 év között a legrosszabb, amikor a hölgyek rendszerint még nem szülnek.

A megelőző fájdalmatlan időszakot követő fájdalmas menstruáció gyakoribb okai:
Endometriózis (méhnyálkahártya szigetek megjelenése számukra szokatlan helyeken). Ezek a nyálkahártya-darabok úgy viselkednek mint a normális méhnyálkahártya, ezért a havivérzés idején megduzzadnak és véreznek, amely viszont fájdalmat okozhat.

Fibrózis (jóindulatú méhdaganat). A méhizomzat összehúzódása nyomhatja a fibrózisos szövetet, amely fájdalomhoz vezet.

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz, melyet a méh megpróbál eltávolítani. A nemi szervek gyulladásos betegsége, fertőzése, esetleg hormonális egyensúlyzavar.


Javallat:
Helyezzen meleg palackot/meleg vizes törölközőt a fájdalmas területre.
Vegyen be egyszerű fájdalomcsillapítót a szokott dózisban a fájdalom jelentkezésének kezdetétől!
Vegyen be orvos által javasolt görcsoldót! Menjen el orvosához, ha a fájdalom jellege az addigiakhoz képest megváltozott/ tűrhetetlenné vált, ill. láz / hüvelyi váladék / komoly mértékű vérzés kíséri!

Mit tehet az orvos:
Kizárja az alhasi fájdalom komoly okait. Azonosítja az okot és megfelelő terápiába kezd. Erős fájdalomcsillapítót ír fel, ill. görcsoldót ajánl.
Ha a diagnózisban szerepel, kezeli az endometriózist, vagy a nemi szervek gyulladásait.


Felhívnám figyelmét, hogy soha ne Ön döntse el milyen betegsége van! Forduljon orvoshoz, az ő feladata elvégezni / tetni / a különböző vizsgálatokat mellyekkel felállítható a diagnózis és kezelés!

Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000