Cellulit
Ki egyetlen lelket ment meg,
az egész világot menti meg...
 


Mi is az a cellulit?

Ha testünk valamely részén hüvelyk- és mutatóujjunk közé csípünk egy bőrdarabot és azon narancshéj-szerű barázdák láthatóak, sajnos meg kell barátkoznunk a cellulit, azaz a narancsbőr fogalmával. A bőr alatt található kisseb-nagyobb csomók, elváltozások sajnos nem csak esztétikai problémát jelentenek. Elsősorban a zsír- és vízháztartás anyagcserezavaraiból, valamint az elégtelen nyirokkeringés során felhalmozódott salakanyagok következtében keletkeznek. Ezek a felesleges bomlástermékek visszamaradnak a bőr kötőszövetében, így az szivacsossá, narancshéj-rajzolatúvá válik. Oka lehet, az öröklött hajlamon és a mozgásszegény életmódon túl, a helytelen táplálkozás, az elégtelen máj- és veseműködés, valamint az ideg- és hormonrendszerben beálló zavarok
A cellulit lappangási ideje hosszú. Kezdetben sajnos észre sem vesszük, mindössze azt érezzük, magunkra szedtünk pár kilót. Ez többnyire azzal magyarázható, hogy a cellulit pontosan a hízékony testtájakon jelentkezik először, vagyis a csípőn, a hason, a combon, a fenéken és a karon. Ez a hízás azonban mégis más, mert míg normális súlygyarapodás következtében a bőr feszes és sima marad, addig a narancsbőrre pontosan a laza szövetek és a tág pórusú, egyenetlen bőrfelszín a jellemző.


Hogyan előzhetjük meg kialakulását?

A legjobb megelőzésnek az számít, ha már egészen fiatal korunktól, (15-16 éves kortól) fitten és egészségesen élünk: sportoljunk rendszeresen, tartózkodjunk sokat friss levegőn, ne fogyasszunk sok süteményt, zsíros húst, mértéktelen alkoholt és koffeint, valamint nehezen emészthető táplálékokat. Ezeket helyettesítsük teljes kiőrlésű gabonából készült tésztafélékkel, szárnyas húsokkal, sovány tejtermékekkel, meg rengeteg friss és párolt zöldséggel, gyümölccsel.


A szépséghez kitartás kell!

A cellulit kezelése komoly erőfeszítést, nagy türelmet és kitartást igényel. Aki abban reménykedik, hogy néhány masszázzsal és egy kis diétával, illetve krémekkel eltüntetheti a narancsbőrt, sajnos téved. A szabályok szigorú betartása mellett is legalább 3 hónap szükséges a valóban látványos eredmény eléréséhez. Az előrehaladottabb stádiumoknál pedig akár fél évig is eltarthat a folyamat. Ám nem elég a várt eredményig eljutni, azt nagy gondossággal meg is kell tudni őrizni, ez pedig további kitartó sportot, megreformált étrendet, és időszakonként megismételt masszázskúrákat jelent.


Krémesen hatékony

Sok anticellulitisz krém található a boltok polcain, de sokan nem tudják, hogy kevés, ha csak felületileg gyógyítják a testrészeket. Ezek a krémek csak akkor hatnak, ha mélyen belemasszírozzuk a bőrfelületbe, ugyanis nagyfokú vérbőségre van szükség ahhoz, hogy minél több anyagot juttassunk a kezelendő területre.


Genetikus befolyásoltság

A krém nem csak gyúráskor hat, hanem utána is. A genetika itt lép be a képbe, ugyanis a test nem egyformán viselkedik mindenkinél. Van, akinek a bőre lényegesen hamarabb felismeri
és befogadja az anyagot, de van, akinél csak később lesz eredménye a kezelésnek, ami általában nem olcsó. Ezek a masszázsok meglehetősen fájdalmasak, bár a fájdalomküszöb mindenkinél más. Az ilyenfajta kezelés akkor hatékony, ha egy héten két-három alkalommal megismételjük. Tíz-tizenöt kezeléssel 3-5 hónapra száműzhetjük a narancsos látványt, de sajnos a gyógyítás előtti állapot visszatérhet.
Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000