Gyógyszerek
Az első fejezet
a bölcsesség könyvében
az őszinteség.
 


BÉTA-ADRENERG RECEPTOR BLOKKOLÓK
Az akaratunktól független vegetatív idegrendszer működése a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer egymást ellensúlyozó hatásától függ. Stressz esetén a szimpatikus idegrendszer idegvégződéseiben noradrenalin szabadul fel, ez szapora szívműködést, izzadást, vérnyomás emelkedést okoz. Ha ez a stresszhelyzet huzamosabb ideig áll fenn, a szapora szívműködés és a vérnyomás-emelkedés olyan tartós terhelést jelent a keringés számára, amelynek már komolyabb következményei is lehetnek. Ilyenkor az ún. béta-receptorblokkoló gyógyszerek alkalmazása indokolt.

Számos vényre kapható, e csoportba tartozó gyógyszert ismerünk. Kitűnő gyógyszerek magas vérnyomás, ritmuszavar, angina pectoris (szívfájdalom) kezelésére. E gyógyszerek zsíroldékony típusai valószínűleg bejutnak az agyba, ezért lehetőleg ne este vegyük be, mert rémálmokat okozhatnak. Asztmás betegeknél hörgőgörcsöt okozhatnak, ezért ezek a betegek csak óvatosan használják.

Ez a gyógyszercsalád a koszorúérgörcs okozta mellkasi fájdalom kivédését a szív oxigénigényének csökkentésével éri el, hatását azáltal is kifejti, hogy a stresszre adott szívfrekvencia-fokozódás kimarad.
A szívfrekvenciát csökkentő hatása miatt is részleteztem ezt a gyógyszercsoportot. Ugyanis ha tudjuk, hogy az általunk szedett vérnyomáscsökkentő ß -blokkoló, akkor azt is tudnunk kell, hogy ha pulzusunk tartósan a percenkénti 60-as pulzusszám alá menne, a gyógyszert hagyjuk ki és forduljunk kezelőorvosunkhoz.

Önkényesen ne hagyjuk el a gyógyszert, mert kihagyásukkor még az a kezelés előttinél magasabbra is ugorhat a vérnyomás ("rebound effectus").

Ma Magyarországon a következő ß-blokkolók vannak forgalomban: Atenolol AL, Atenolol Pharmavit, Atenobene, Atenomel, Betaloc, Betaloc ZOK, Bisoblock, Bisogen, Bisoprolol-ratiopharm, Blokium, Brevibloc, Concor, Concor COR, Coviogal, Dilatrend, Egilok, Huma-Atenol, Huma-Pronol, Lokren, Metoprolol AL, Metoprolol B, Metoprolol-ratiopharm, Nebilet,Prinorm, Propra, Propranolol, Ritmetol, Sotahexal, Sotalex, Sotalol AL, Talliton, Tenormin, Trasicor, Visken .


Néhányat vízhajtóval kombinálva forgalmaznak, pl.: Blokium Diu, Concor 5 Plus, Atenolol Comp., Logimax,Viskaldix. A ß -blokkolók természetesen csak vényre kapható gyógyszerek, szükséges azonban ezeknek a gyógyszereknek a nevét is ismerni, mert két hasonló hatású gyógyszer véletlen bevételével valószínűleg a mellékhatások is összeadódnak.
Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000