Betegségek
Minél okosabb vagy,
annál többet kell tanulnod...
 


A - vitaminhiány
Az A vitamin zsírban oldodó vitamin. A szervezetben raktározódik, így a túlzott bevitel hipervitaminózist eredményezhet. Az A vitamin hasznosításához fontos a hibátlanul műkődő zsíranyagcsere. Az A vitamin leggyakrabban növényi élelmiszerekből, provitamin (béta karotin) formájában jut a szervezetbe. A béta karotin a májban alakul át A vitaminná. Az állati eredetű élelmiszerek A vitamint tartalmaznak. A napi szükséglet felnőttek esetében 5000-8000 NE (Nemzetközi Egység), 1 NE 1 µg retinolnak, ill. 6 µg A-elővitaminnak (ß-karotinnak felel meg. A gyerekeknek valamivel kevesebbre, a terheseknek és a szoptató anyáknak valamivel többre van szükségük.

Figyelem: terheseknél a 10.000 NE-t meghaladó napi adag fejlődési rendellenességhez vezethet. A vitamin hiány léphet fel a zsírfelvétel zavaraiban, krónikus májbetegségben, extrém egyoldalú táplálkozáskor.

Az A vitamin hiány farkasvaksághoz, a kötőhártya kiszáradásához, a szaruhártya elhomályosodásához, a bőr szárazzá válásához, hajhulláshoz és a gyermekeknél növekedési zavarokhoz vezethet. A hipervitaminózis tünetei lehetnek: fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, nyomásfokozódás az agyban (központi idegrendszeri problémákkal), bőrbetegségek, hajhullás.

Megelőzés:
Provitamin A-t,és A vitamint tartalmaz az összes zöld növény, különösen a sárgarépa, a spenót és gyümölcsök, csukamájolaj, máj, vaj, tej, tojássárgája.
Az A vitamin fontos:
a látási folyamatokhoz (sötétben látás), a gyerekek növekedéséhez, a bőr és a nyálkahártyák felépítéséhez és fejlődéséhez valamint a sejteket károsító szabadgyök támadások kivédéséhez (antioxidáns hatás).


Felhívnám figyelmét, hogy soha ne Ön döntse el milyen betegsége van! Forduljon orvoshoz, az ő feladata elvégezni / tetni / a különböző vizsgálatokat mellyekkel felállítható a diagnózis és kezelés!
Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000