Eszközök

Látni a szerencsétlenséget, és nem megfutni előle, nézni a szépséget, és nem közelíteni hozzá: ez a szép.

 


Aromaterápiás kezelések!

Aromaterápia a krónikus fájdalom kezelésében

Egy néhány évvel ezelőtti felmérés tapasztalatai szerint évente 80 millió amerikai szenved krónikus fájdalomtól, mely probléma kezelése évente mintegy 70 milliárd dollárt emészt fel. Az aromaterápiát a fájdalom összetett kezelésének a részeként tekintik, és azt tartják erről az eljárásról, hogy az illaton és az érintésen keresztül kifejtett paraszimpatikus válaszreakciónak köszönhetően hatékonyan segíti elő a relaxációt, melynek köszönhetően a fájdalomérzet kedvezően módosul. Ha ugyanis figyelmen kívül hagyjuk azt, hogy az illóolajoknak vannak farmakológiailag aktív – pl. fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és egyéb hatásokkal bíró – alkotórészei, az aromaterápiának a relaxáción keresztül akkor is lehet szerepe a krónikus fájdalom kezelésében. Az e feltételezés alátámasztására indított kísérletek még kezdeti szakaszban vannak, de az eddig összegyűlt bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy az aromaterápia a komplementer eljárások részeként jól használható a krónikus fájdalom kezelésében.
Forrás: Altern Ther Health Med 1999 May; 52(5):331-3.


Aromaterápia a betegek hospice ellátásában

Egy amerikai tudományos folyóiratban 17 rákos betegnél tanulmányozták a légtérben elpárologtatott levendula illóolaj hatását, amit egy 11 pontos verbális analóg skála figyelembe vételével értékeltek. A fájdalom, a szorongás, a depresszió és a jó közérzet mértékéről különböző napokban a kezelések előtt és után 60 perccel kérdezték ki a betegeket és válaszaikat a skálának megfelelően adott pontszámmal látták el, majd azokat kiértékelték. A betegek egy része nem kapott kezelést, egy részüknél vízet párologtattak el a kórtermekben, a harmadik csoportban pedig 3%-os koncentrációjú levendula illóolajat alkalmaztak. A betegek által elmondottak alapján az illóolaj kismértékű, de kedvező hatása a vérnyomás és a pulzusszám csökkenésében, a szorongás és a depresszió mérséklődésében, illetve a fájdalom csökkenésében és a közérzet javulásában mutatkozott meg, amit a vízpárologtatásos kezelés esetében is tapasztaltak. A kezelésben nem részesült betegeknél is volt némi javulás a közérzetben, de a fájdalom és a szorongás mérséklődéséről nem tettek említést.
Forrás: Am J Hosp Palliat Care. 2002 Nov-Dec;19(6):381-6.


Aromaterápia és az idős emberek alvászavarai

Az egyik angliai kórházban a levendula olaj alkalmazásának lehetőségeit vizsgálták, mivel a korábbi kutatások és irodalmi adatok az olaj nyugodt pihenést és ellazulást elősegítő hatását erősítik meg. A kísérlet egyik célja az volt, hogy ösztönözzék a levendulaolaj időskorúak alvászavarainak kezelésében történő terápiás alkalmazását. A kísérletben résztvevő betegek viselkedését 7 napon keresztül monitoron keresztül figyelték, mely idő alatt elsősorban az alvásukat, a napközbeni szundikálásukat és az éberségüket próbálták meg nyomon követni. A 7 napos megfigyelés után 7 napon keresztül minden beteg párnájára egy csepp illóolajat cseppentettek. A betegek más gyógyszert nem kaptak az alvásproblémák kezelésére és viselkedésüket monitoron ugyanúgy nyomon követték, mint az előző napokban. Az illóolajos kezelésre szinte valamennyi beteg kedvezően reagált , és az orvosok azt tapasztalták, hogy a betegek alvásának minősége javult, napközbeni frissességük fokozódott, és azoknál a betegeknél, akik korábban zavartak voltak, mintegy 50%-al javultak a panaszok.
Forrás: Complementary Therapies in Medicine 1996: 4; 52-57.Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000