Diéta

Ahhoz, hogy áthághasd a szabályokat, előbb ismerned és tisztelned kell őket.

 


Fogyókúra és a kalcium!

San Diego-i Kutatók egereken végzett kísérletek során azt tapasztalták, hogy magas kalcium és alacsony kalória tartalmú diéta bizonyos esetekben megduplázta a fogyást. Úgy vélik, a magas kalcium bevitel visszafogja azoknak a hormonoknak a hatását, amelyek a zsír raktározásáért felelősek.

"Bármilyen adott energia egyensúly esetén - bármekkora kalória bevitel illetve fizikai aktivitás mellett - a bevitt kalcium segít meghatározni, hogy a kalóriák zsír formájában tárolódjanak-e, vagy elégesse azokat a szervezet" mondta Dr Michael Zemel a Tenessee Egyetem oktatója, a kutatás vezetője.
Zemel elmondta, először évekkel ezelőtt figyelt fel a kalcium és a zsírmetabolizmus lehetséges kapcsolatára, amikor elhízott betegeket vizsgált. A betegek magas kalcium tartalmú diéta mellett jelentős mennyiségű testzsírt adtak le, még akkor is ha a kalória bevitel nem csökkent.


Az egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy az alacsony kalcium tartalmú diétával olyan hormonokat lehet stimulálni, melyek a kalciumot beviszik a zsírsejtekbe. Valószínűleg ezek a hormonok indítják be zsírraktározó mechanizmusokat a sejten belül. A magas kalcium tartalmú diéta ezzel ellentétes effektust eredményez: visszaszorítják a testtömeg gyarapodást előidéző hormonokat, így az egér sovány marad.
A kérdés valójában az, hogy a magas kalcium tartalmú diéta segít-e a lefogyásban is? Zemel kutatócsoportja vizsgálataik legutóbbi szakaszában 5 féle diétával táplált túlsúlyos egereket. Az egyik egércsoport azt az alacsony kalcium és magas kalória tartalmú diétát kapta a kísérlet során, amit már korábban is használtak az egerek hízlalására. A másik 4 csoport 30 %-kal csökkentett energia tartalmú diétát kapott, változó kalcium bevitellel párosítva. A kalciumot vagy táplálék-kiegészítők segítségével kalcium-karbonát formában, vagy tejtermékekkel vitték be.

Azok az állatok, melyek az alacsony kalcium és energia tartalmú diétát kapták egy keveset fogytak: kb. 11%-át a tömegüknek és 8%-át a testzsírjuknak. Azok viszont, amelyek magas kalcium és alacsony kalória tartalmú diétát kaptak leadták testtömegük mintegy 1/5-ét és testzsírjuk 42%-át 6 hét alatt. Azok az egerek pedig amelyeknek táplálékában a kalciumot tejtermékekből fedezték, még többet fogytak: 1-ét testtömegüknek és 60%-át a testzsírjuknak.

Az még nem tisztázott, hogy a tejtermékekkel bevitt kalcium miért stimulálja eredményesebben a zsírvesztést, mint a táplálék-kiegészítőként adott kalcium-karbonát, amely egyébként ebben a formában az antacid tablettákban is megtalálható. Zemel ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy bármilyen, a kalcium bevitel fokozására adott tejtermék energiaszegény változat kell hogy legyen: zsírszegény joghurt, zsírszegény sajt és zsírszegény tej. A kutató egyben meghatározta a napi ajánlott bevitelt: "3-4 adag zsírszegény tejtermék / nap". A tejtermékeken túl vannak más nagyon jó kalcium források is. Néhány szója-termék nagy mennyiségű kalciumot tartalmaz és persze nem szabad megfeledkezni a kalciummal dúsított élelmiszerekről sem, amelyek mindenhol elérhetőek, pl: narancs levek, gabonapelyhek. A kalcium ugyancsak jelentős mennyiségben van jelen a brokkoliban, a kelfélékben és rebarbarában.
A klinikai vizsgálatok most zajlanak, az emberi vizsgálatok eredményei egy éven belül várhatóak. De a tudósok már most figyelmeztetnek, nem szabad önmagában a kalciumot, mint fogyókúrás-csodaszert kezelni. A kalcium beviteltől függetlenül a kalória ugyanúgy hízlal.


Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000