Kuruzslás
Könnyebb találni sok embert, akik elég bölcsek ahhoz, hogy felfedezzék az igazságot, mint egyet, aki elég rettenthetetlen ahhoz, hogy mindenféle szembenállás ellenére is kiálljon érte.
 


Akinek nincs orvosi végzettsége, nem állíthat fel diagnózist, nem módosíthatja az orvos által meghatározott terápiát, a beteget nem kezelheti előzetes orvosi vizsgálat nélkül, illetve köteles folyamatosan konzultálni a kezelést végző orvossal. A Magyarországon orvosi oklevélhez kötött tevékenység végzésére nem jogosult, nem konvencionális tevékenységet végző személy nem keltheti azt a látszatot, hogy a gyógyítása helyettesíti a hagyományos gyógyászatot.


A törvényi tényállás szerint kuruzslásnak minősül, ha valaki „ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki.

Hogyan is működött ez idáig a gyakorlatban, és hogy fog ezután?
Jelenleg, ha elmegy valaki egy masszőrhöz, akkor azzal kezdi jó esetben a masszőr a kérdést, hogy van-e valami panasza, mire a páciens, (vendég) elmondja, fáj a hátam, a lábam, hirtelen lehajoltam és úgy maradtam, pakoltam a nyúlketreceket és megemeltem magam, sportoltam és megrándult a bokám stb. Erre a masszőr lefekteti és megteszi, azt ami a tudásából, tehetségéből telik. Majd jó esetben a kezelést követően vagy 2-3 kezelés után gyógyultan távozik a beteg, ha nem, úgy elküldi orvoshoz, mert ő már nem tud segíteni rajta.
Ezt nevezi ma a törvény közérzetjavító szolgáltatásnak. Viccesnek tűnik, bár mindenki tudja, hogy ez azért nem az, de a törvények szerint így van. Mert mint tudjuk, senki emberfia a földön, még ha maga Jézus is lenne itt Magyarországon, a törvények szerint nem mondhatja ki, hogy ő gyógyította meg a beteget, mert arra csak az orvosok hivatottak.
Mi lesz a jövőben? Kérdéses lehet a meghozott törvényi rendelet szerint.
Megtörtént esetet írok le, mert úgy gondoltam, kipróbálom a rendelet gyakorlati alkalmazását.

Bejött a vendég, és az első kérdésem felé így hangzott:
- Volt előzetes orvosi vizsgálaton?
- Nem voltam -  válaszolja -  csak a nyakam fáj, és kérem csinálja meg úgy, mint múltkor, és ezzel minek is mennék el orvoshoz.
- Kérem, menjen el az orvoshoz, majd ha ő megállapítja, hogy mi az Ön baja, és engedélyezi a masszázst, mint alternatív kezelést, akkor majd megcsinálom. Értse meg, hogy a rendeletet amit  előírtak be kell tartanom, nem alkarok kuruzslásért bíróság elé kerülni. Én „csak” közérzetjavító szolgáltatást végezhetek, nem állapíthatom meg, Önnek mi a baja, annak az okáról meg halvány fogalmam sem lehet.
- Erősködök vele, nem érdekel az sem, ha elvesztem a vendégem, mert a törvény, az törvény!


A beteg, csalódottan sarkon fordul , de megérti, nem hülye és nem akar nekem problémát.
Három hónap elteltével megjelenik a beteg ismét, és a következőket modja el.
- Voltam az orvosnál, aki felírt tapaszt és izomlazító gyógyszert, de kettő hét múlva is ugyanúgy fájt, a nyakam, de már a vállam is. Amikor elmentem a körzeti orvoshoz, mondtam neki, hogy már volt ilyen panaszom és maga meggyógyította, de erre elmondta, hogy ezt csak beképzelem, mert ha meggyógyította volna, akkor most nem lennék itt. Amúgy a masszőrök és a természetgyógyászok kuruzslók, csak a rendelőintézetekben alkalmazásban lévő masszőrök, akik orvosi felügyelet mellett végzik a munkájukat, tudnak segíteni a betegeken.Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000