Méz és propolisz
Abban a pillanatban, amikor egy embert megszeretünk, belebújunk, és látni kezdjük. Ha csak rövid időre megszeretsz, meglátod, ki lakik bennem, és olvasni tudsz a
múltamban és a jövőmben..
 


A méz fő összetevői

Víz
Cukrok:

  • Gyümölcscukor (fruktóz)
  • Szőlőcukor (glükóz)
  • Összetett cukrok Vitaminok: pantoténsav, aszkorbinsav, C-, B1-, B2-, B6 vitaminok, folsav, biotin
  • Aminosavak:asparaginsav, glutaminsav, fenilalanin, treonin, alanin, arginin, histidin, glicin, lysin, serin, valin
  • Savak: foszforsav, citromsav, ecetsav, almasav, tejsav, vajsav, glukonsav, hangyasav
  • Antibiotikus hatások: ozmózis hatás és enzimek Ásványi anyagok: magnézium, foszfor, kén, mangán, szilícium, kálium, nátrium, kalcium, réz, vas

A méz szárazanyag-tartalmának 85-95%-át kitevő cukrok többsége egyszerű cukor, főleg gyümölcs- és szőlőcukor. Ezenkívül 8-10 féle egyéb szénhidrát található a mézfajtákban. Ennek ellenére, a napi szénhidrát-mennyiségbe történő beszámítással a cukorbetegek is fogyaszthatják. A mézben sokféle enzim működik. A glükózoxidáz enzim tevékenysége nyomán keletkezett hidrogénperoxid biztosítja a méz antibakteriális hatását. A mézben található szerves savak segítik az emésztést. A mézben száznál több féle aromaanyag fordul elő. Az aroma, az illat és az íz a nektárt termelő növények sokfélesége miatt lesz annyira változatos. A mézben a vitaminok előfordulásának mértéke erősen függ pollentartalmától. 18 féle aminosav is előfordul a mézben. Igaz, hogy csak 1-1,5 %-ot tesznek ki, de sokféleségük miatt nem hagyhatók figyelmen kívül!
A méz színanyagai is befolyásolják az emberi egészséget. A flavonoidok biztosítják a propolisz és a sárgavirágú gyógynövények (pl. körömvirág) sokoldalú fiziológiai hatását. A karotin jelentősége ugyancsak elismert. A méznek még több fiziológiailag aktív anyaga van, amelyek miatt sokoldalúan hatásos az egészség megóvása, sőt, visszanyerése tekintetében.


A méz 18-19%-os víztartalma kizárólag a növények sejtjein többszörösen átszúrt talajvíz. Vannak, akik „jóindulatúan” óvnak a méz fogyasztásától, mondván, hogy az hizlal. Nos, az igazság ezen a területen a következő:
A méz gyümölcscukra a májban elraktározódik és nem lesz belőle zsír. A méz szőlőcukra sem tud zsírrá alakulni, mert gyorsan elég az izmokban. A méz tejcukrát felhasználják a bélben lévő hasznos mikroorganizmusok, így abból sem lesz zsír. Összességében, a mézfogyasztás következtében egészséges szervezetű ember életvitele aktívabbá válik, ami pedig köztudottan nem a testsúly-növekedés irányába hat. A méz fogszuvasodást sem okoz, mert a benne lévő fertőtlenítő anyagok gátolják a fogszuvasodás megindulását.




Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000