Publikáció
Addig kezdj hozzá
a nehéz dolgokhoz,
amíg könnyűek...
 


Vashiány, ahogy azt én látom…


A vashiányos anaemia világ­szerte a leggyakoribb hiány­betegség. A felnőttek vérsze­génysége ronthatja a munkaképessé­get, a gyermekeké és kamaszoké pedig kedvezőtlenül befolyásolhatja a moz­gásbeli és a mentális fejlődést. Bizo­nyos adatok szerint az anaemiát nem okozó vashiány befolyásolja a kamasz­korú lányok kognitív képességeit, a felnőtt nőket pedig fáradékonyabbá teszi. Befolyásolhatja a látást és a hal­lást, és valamelyest összefügg a gyerme­kek nem kielégítő kognitív fejlődésével.
A vas, mint elektron felvételére és átadá­sára képes elem nélkülözhetetlen min­den élő szervezet számára, így számunkra is. Alapvető szerepet játszik az oxigéntranszportban, a mitokondriális energiatermelésben, toxinok inaktiválásá­ban, a DNS-szintézisben.

Helicobacter pylori gastritist a betegek 19%-ánál mutattak ki. A Helicobacter-pozitív betegek kétszer olyan gyakran bizonyulnak rezisztensnek az orális vaskezelésre, mint a Helicobacter-negatívak. Az eradikáció után a vaskezelés eredményessé válik. A vashiány legvalószínűbb oka, hogy a H. pylori megvál­toztatja a gyomornedv összetételét, csökkenti az aciditást és aszkorbáttartalmat.

Az elemi vas felszívódását fokozza a gyomorban uralkodó savas környezet. Ez elérhető aszkorbinsav (C-vitamin) egyidejű adásával.

Az orális vaspótlás az elsődleges terápia vashiányos vérszegénységben

Egy 60 kg testsúlyú nő a havi vérzéssel átlago­san 10 mg vasat veszít ciklusonként, de ez a menstruáció mértékétől függően elérheti a 42 mg-ot is.7 A terhesség összesen mintegy 750 mg vasat von el a szervezettől, és a véradás alkalmával levett 500 ml vér körülbelül 250 mg vasat tartalmaz.
Egyensúlyi állapotban csupán a táp­lálék vastartalmának 5-10%-a szívódik fel a szervezetbe, elsősorban a jejunumból (vékonybélből). Megjegyezném, a vas felszívódása, már a duodénumban (patkóbélben) is számottevően mérhető.

A táplálék kétféle formában tar­talmazhat vasat: egyik a húsfélékben található, a másik pedig növényi táplálékokban és tejter­mékekben fordul elő. A húsfélékben található vas felszívódását az étrendi szempon­tok alig befolyásolják, de a bevitel nagy részét növényi táplálék teszi ki, melynek biológiai hozzáférhetőségéhez savas emésztésre van szükség, és nagyság­renddel változhat, a táplálékban talál­ható, felszívódást elősegítő (pl. aszkorbinsav) és gátló egyéb összetevőktől. Így a vas felszívódását erősen gátló összetevőket, mint pl. a magnézium, kalcium, rostok, a tea, a kávé, a bor stb. fogyasztását mellőzzük, amennyiben vashiányunk van, illetve épp töltjük fel a kiürült vasraktárainkat.

Mennyi idő alatt lehet feltölteni a vasraktárakat?
Ez a tényező teljesen egyéni, de általánosságban 3 hónapig kell szednie a betegnek, majd utána kontroll vérképre van szükség. ha a kontroll vérkép nem kielégítő, akkor további 3 hónapig kell szedni a vaskészítményt. Az esetek nagy részében, hogy a vasraktárak megfelelően fel legyenek töltve, mindenképp 1-3 hónapig szedetik a vaskészítményt az alap 3 hónap után, még jó vérkép esetén is, és az orvos felhívja a beteg figyelmét a megfelelő táplálkozásra, melyet már a vaskészítmény szedése közben is alkalmazni kell.
Megjegyezném, hogy menstruáló ,serdülő korban lévő lányoknál alap a 6 hónap vaskészítmény szedése, de az esetek nagy többségénél ez eltarthat 1 évig is.
Vas adagolása mellett 2-3 hetenként 10 g/l hemoglobinszint emelkedés az elvárható színt.Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000