Nemcsak  a vallási hiedelmek, de a józan ész is azt diktálja, hogy tartsunk mi is  tavaszi tisztító kúrát, takarítsuk ki az elszennyezett szervezetet, lelket!  Erre szolgál a böjt. Térjünk vissza mi is ezekhez a régi jó szokásokhoz; utána  pedig végleg térjünk át egy természethez közelibb életmódra, egy egészségesebb  táplálkozási formára, így elkerülhető a tavaszi fáradtság, s a meghűléses  megbetegedések, hiszen megerősödik szervezetünk természetes védekezőképessége,  immunrendszere. 
                        A  természetben a tavasz nem csak a növények újjászületésének az ideje. Az új  tavasz elérkezésével a hónapok újra sorolódnak úgy, ahogy az évek is követik  egymást. Ez az újjászületés azonban csak akkor történik meg, ha arra testileg  és lelkileg felkészülünk. Fel kell ismernünk a természeti törvényeket és  követnünk kell azokat! 
                         
                        A  kora tavaszi időszak a gyermekláncfüvet, a csalánt, a tyúkhúrt, a spárgát, a  vízizsázsát, a zöldhagymát, a hónapos retket, a sóskát adja. 
                         
                        Olajos  magvak, diófélék 
                        A héjastermésűek magbele táplálkozástudományi szempontból  - jóllehet botanikai besorolásuk nem egyforma - sok hasonlóságot mutat.  Tartalmazzák mindazokat az építőelemeket, amelyek egy új növény létrejöttéhez,  kifejlődéséhez szükségesek. A tápanyagok koncentrált tárházai. Fehérjében,  esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdagok.  Kiemelkedően magas a fehérje-, zsírsav-, kálcium-, foszfor-, kálium-, vas-,  magnézium-, A- és E-, továbbá B-vitamin-, lecitin- és rosttartalmuk. Az olajos  magvak fehérjéje magas biológiai értékű, zsírsavaik pedig telítetlenek. 
                         
                        Fűszerek 
                        Mit  is tekint fűszerezésnek általában a magyar? Sajnos csak azt, hogy valaki sót,  borsot és ecetet tesz az ételbe. 
                        Mit  jelent a fűszer az élelmezéstudományban? Minden olyan anyagot, ami az ételnek  kellemes ízt, szagot, színt, zamatot vagy küllemet ad. Eszerint tágabb  értelemben valóban fűszer a só, az ecet, a sütőpor, a zselatin is, és még sorolhatnánk.  Szűkebb értelemben azonban csak a fűszernövények, konyhafüvek bizonyos részeit  - melyeknek általában az őrleményeit szoktuk használni - hívjuk fűszernek: 
                          
                            - magvak,       termésrészek (ánizs, kömény, paprika)
 
                            - bimbók,       virágok, virágrészek (kapribogyó, szegfűszeg, sáfrány)
 
                            - levelek,       leveles hajtások (kapor, majoránna, lestyán)
 
                            - fűszeres       törzsek, tőkék (gyömbér, hagyma)
 
                            - gyökerek       (angyalgyökér, paszternák)
 
                            - kérgek  (fahéj)
 
                           
                        A  fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel étvágyjavító  
                          és emésztést  elősegítő hatásukon kívül gyógyhatásuk is van.  |