Betegségek
Hogy nagy dolgokat vihessen véghez, az embernek úgy kell élnie, mintha sohasem kellene meghalnia.
 


Emésztőrendszeri panaszok
Az emésztés zavartalan működéséhez legalább három tényezőnek kell összhangban lennie. Az első, a táplálék összeaprítása és összekeverése, ami túlnyomó részt a szájban és a gyomorban történik. A második fontos tényező a táplálék szállítása a nyelőcsövön keresztül a gyomorba, majd a vékony és a vastagbeleken át a végbélen keresztül újra a szabadba. A harmadik tényező a gyomor-bélrendszerben az emésztőst elősegítő folyadékok, enzimek termelődése, mint amilyen a nyál, gyomorsav, epe és a hasnyálmirigy enzimei. Először a ezek segítségével a táplálék alkotórészeire bontása és a véráram útján a megfelelő helyre szállítása. Ha a három mechanizmus egyike többé kevésbé működik csak, akkor beszélünk emésztési zavarról.

Az emésztési problémák különböző módon nyilvánulhatnak meg. A leggyakoribb tünetek közé tartozik teltségérzet, puffadás, böfögés, gyomorégés, émelygés vagy akár hányás is, gyomorpanaszok, hasmenés, székrekedés és hasfájás.

Amennyiben az emésztési problémát a gyomor-, bélrendszer megbetegedése okozza, akkor alapvetően mindig komplikációk lépnek fel, pl-ul.: gyengeség és kimerültség a fogyás vagy belső vérzések következtében.

Kiváltó okok:

Minden egyes zavar a gyomor-bél területén vezethet emésztési problémákhoz. Mivel a máj, az epehólyag, az epe utak és a hasnyálmirigy együtt csatlakozik az emésztő rendszerbe, így ezen szervek megbetegedései is együtt fordulnak elő. Az emésztési problémák leggyakoribb okai:
nyelőcső- és gyomorgyulladás,
hasnyálmirigy gyulladás,
gyomor- és bélbetegségek, epekő, daganatok a gyomor-, bél területen, a májban vagy az epe utakban. Gyakran külső tényezők is kiválthatnak emésztési problémát, mint pl.: helytelen táplálkozási szokások, stressz, túlzott alkohol- és cigarettafogyasztás, pszichés problémák.

Javallat:
Visszatérő emésztési problémák esetében az alkoholról, a kávéról és a cigarettáról le kell mondani. Bizonyos evési szokások megváltoztatása segíthet az emésztési problémák megelőzésében: nem kapkodva enni, rendszeresen kisebb evéseket kialakítani, nagyon zsíros és fűszeres ételekről lemondani, lehetőleg sok teljes kiőrlésű terméket, zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket fogyasztani, alkohol- és szénsavtartalmú italok helyett inkább teát, gyümölcslevet vagy tejet inni.


orvosi segítség:

Az orvos az emésztési probléma okát keresi. Ehhez számos speciális vizsgálat elvégzésére van szükség. Vér- és székletvizsgálat, gyomor-bél tükrözés (endoszkopia), hasi ultrahang vizsgálat. A kezelés a panaszokat előidéző októl függ. Túlzott gyomorsav termelés esetén, jobb gyomorürülés elősegítésére vagy felfúvódás, puffadás ellen gyógyszerek is segíthetnek.


Felhívnám figyelmét, hogy soha ne Ön döntse el milyen betegsége van! Forduljon orvoshoz, az ő feladata elvégezni / tetni / a különböző vizsgálatokat mellyekkel felállítható a diagnózis és kezelés!

 


Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000