Betegségek
Ha azt akarod, hogy álmod valósággá váljon,
ne aludj tovább.
 


Fáradtság, kimerültség
E címszó elsősorban olyan fáradtságot, kimerültséget jelöl, aminek nincs nyilvánvaló oka, ami szokatlan és valamilyen betegségnek a tünete. Az természetes, hogy fáradtak vagyunk egy-egy megerőltető testmozgás vagy egy fárasztó munkanap után. Vannak azonban olyanok, akik könnyebben elfáradnak, mert nincsenek megfelelő erőnléti állapotban, vagy nem aludtak eleget. Mások akkor szokták azt állítani, hogy fáradtak, amikor valójában csak unatkoznak vagy gondjaik vannak és legszívesebben nem is gondolnának ezekre.

Minden nyilvánvaló ok nélküli fáradtság, illetve kimerültség. Érdeklődés hiánya, vagy félelem a napi feladatokkal, tevékenységekkel szemben, beleértve a munkát és a családot is.


Kiváltó okai lehetnek:

Súlyos vírusos fertőzések, pl. influenza, hepatitis (májgyulladás) A és B.
Anémia (vérszegénység), amikor a szívnek és a tüdőnek nagyobb munkát kell végeznie a vörösvérsejtek hemoglobinhiányának pótlása miatt.


A hemoglobin juttatja el az oxigént a szövetekhez.Krónikus (hosszantartó) fertőző betegségek, pl TBC (tuberkulózis, gümőkór).
Belsőelválasztású mirigy betegségek, pl. cukorbetegség vagy tireotoxikózis (súlyos pajzsmirigytúlműködés).
Légzési nehézségekkel járó betegségek, pl. asztma, krónikus légcsőhurut vagy emfizéma. A szív rendellenességei - amikor a szív gyengén vagy kevésbé hatékonyan képes pumpálni a vért.
Elmebetegségek, pl. súlyos szorongás, depresszió.
Myasthenia gravis - mely betegség során az idegimpulzusok nem jutnak el az idegvégződésektől az izmokig.

Javallat:
Menjen el orvoshoz, ha úgy gondolja, hogy fáradtsága abnormális!
A betegség előidézte fáradtságot nem lehet megelőzni, ilyen esetben orvoshoz kell fordulni, hogy az okot kezelje. Ha az orvos semmilyen fizikai vagy lelki betegséget nem állapít meg, próbálja meg a következőket tenni a zavaró "normális" fáradtság elkerülésére:
Végezzen rendszeres testmozgást, hogy szíve, tüdeje, izmai erősek legyenek és jól működjenek!
Unaloműző jelleggel kezdjen valamilyen szabadidős tevékenységbe, találkozzon emberekkel!Ha valami aggasztja, ne sajnálja az időt arra, hogy végiggondolja, és próbáljon meg valami megoldást találni!

Tanulja meg, hogy hogyan kell teljesen elengednie magát (lélegezzen mélyeket, ha feszült), hogyan lazítsa el izmait, vagy hogyan kell masszírozni bizonyos testrészét!
Aludjon eleget! (Az emberek alvásszükséglete eltérő lehet, általában 4-10 óra. Akkor aludt eleget, ha frissnek érezi magát, és képes megfelelően elvégezni napi tevékenységét.)
Kerülje a délutáni szunyókálást, ha emiatt éjszaka nem tud jól aludni!
Ne dohányozzon, és ne igyon túl sok kávét, teát, mert ezek csak fokozzák az éberséget! Ne szedjen altatót, és ne igyon alkoholt sem! Előfordul, hogy az altatók függőséget okoznak.

Orvosi segítség :
Megtalálja fáradtsága okát. Tanácsot ad. Pszichológushoz vagy pszichiáterhez küldi, ha szükséges.


Felhívnám figyelmét, hogy soha ne Ön döntse el milyen betegsége van! Forduljon orvoshoz, az ő feladata elvégezni / tetni / a különböző vizsgálatokat mellyekkel felállítható a diagnózis és kezelés!


Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000