Élelmiszer

Mindent legyőztem, felismertem mindent. Lepergett rólam a világ hatalma. Elhagytam mindent, el az élet szomját, segítő nélkül, a saját erőmből.

 


Tojáshéj és a kalcium!


Gyermekkoromban sokat tartózkodtam nagymamám szoknyája körül, a konyhában. Ez volt az a hely, ahol télen-nyáron sokat voltunk, a ház központi része sparhelttel ellátva, ami egyrészt meleget szolgáltatott, másrészt a főzés is ott zajlott. Így ha akartam, ha nem, szemtanúja lehettem a főzési-sütési folyamtoknak és a konyhai előkészületeknek, amiben segédkeztem is.
A tojás fő szerepet játszott az egészséges táplálkozásunkban, a tojásnak minden része, tehát a héja is, amiről most pár szót írok.

A tojás megmosott, megszárított, (mozsárral, majd a kávédarálóval) porrá tört héját, nagymamám előszeretettel keverte bele süteményekbe, kenyértésztába (1 púpozott kávéskanállal), sültek töltelékébe stb. Alkalmanként, ha valakinek kalcium, vagy D vitamin hiánya volt, akkor azt kúraszerűen, az ostyába beletéve nyelte le az illető, vagy vízben (esetleg tejben, vagy mézben) elkeverve itta meg, kinek, mi volt a célszerűbb.
A csirkéket ő maga tartotta, ha megmaradt tojáshéj, azt odadobta nekik, hogy ezzel is hozzájáruljon azok egészséges tartásához.
Ma általában mindenki kidobja ezt a kukába, és inkább megveszi a gyógyszereket, holott ennél természetesebb és jobb kalcium és D vitaminforrás nehezen található.

Nézzük meg, miből is áll a tojás:
A tojáshéj szilárd mészfal, 98 %-a kristályos kalciumkarbonát. A mészhéj tömegének mintegy 5 %-a biztosítja az embrió kalciumszükségletét, továbbá a sav-bázis egyensúly fenntartásához szükséges bikarbonátot. Főleg szervetlen és kevés szerves anyagból áll, amely egyenesen a vérből a mellékpajzsmirigy hormonális szabályozása útján választódik ki. A kalcium nagy része közvetlenül a takarmányból a vérszérumon keresztül jut a madárméhbe. A megnövekvő ösztrogének és a tesztoszteron hatására jelentősen megnő a D3 vitamin aktivitása. Ez a vitamin a bélcső nyálkahártyájába jutva stimulálja a hámsejtekben történő specifikus kalciumkötő fehérje szintézisét. Így lehetővé válik a bélből történő fokozott kalciumfelszívódás és annak a keringésbe való továbbítása.

A táplálékból származó kalcium azonban nem elegendő a rövid tojásképződési idő alatti gyors kalciumigény kielégítésére, így a hiányzó Ca mennyiséget a meduláris csont biztosítja.. Hozzávetőlegesen 25-30 %-nyi származik a csontokban lévő depókból.


A kb. 60 g tömegű tojás 2050-2300 mg Ca-ot tartalmaz, amelyből 2000 mg kalcit formájában, a tojáshéjban található. A tojást termelő tyúk 100 köbcentiméter vérében (ez kb. az összes vérmennyisége) 25-30 mg Ca található, vagyis, hogy a tojásképződéshez szükséges Ca rendelkezésre álljon, legalább 80-szor kell a madárméhen átáramolnia a vérnek. A tojás az uterusban tartózkodásának első 2-3 órájában csak lassan veszi fel a Ca-ot, majd ez a folyamat felgyorsul. A jól tojó tyúkok vérszérumának Ca-tartalma kb. 25 mg %, a rosszul tojóké 10 mg %.

Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000