Masszázs
Addig kezdj hozzá
a nehéz dolgokhoz,
amíg könnyűek...
 


Masszázs a törések esetében


A törések a lágyrészek és a bőr sérülésének tekintetében lehetnek zártak vagy nyíltak. Zárt törésnél a kültakaró folytonossága nem szakad meg, ugyanakkor az is sérülhet, csakúgy, mint a környező egyéb lágyrészek (izom, zsírszövet, stb.). A zárt törés gyanúja az alábbi jelek alapján merül fel: fájdalom, duzzanat, pirosság lila nagy kiterjedésű ömleny esetében. Az érintett végtag mozgatása vagy nagyon fájdalmas, vagy korlátozottan lehetséges, esetleg a sérült nem is képes azt mozgatni. Nagyobb fokú törés esetén már megtekintéskor feltűnhet a deformitás.

Zárt töréseknél a gyógyulást minden szakaszában masszírozzuk, a törést követő 2-3 nappal. A korai masszázs segít a fájdalom csökkentésében, felgyorsítja a vérzés felszívódását a törés területén, javítja a sérült szöveteket, csökkenti a kallusz (hegszövet) képződési idejét és visszaállítja a sérült végtag működését. 
Kérdés lehet, hogy egy gipszelt végtagot hogyan lehet megmasszírozni. Mint tudjuk ilyen esetekben a sérült végtag tükörképét, azaz a másik egészséges végtagon kezdjük a masszázst. Az idegrendszerünk és a testünk összetett felépítése révén az ellentétes egészséges végtag masszázsa, beindítja a sérült végtag helyreállítását, annak felépülését.
Természetesen a sérült végtagon is eszközölhetünk rezegtető gépi masszázst, ami a gipsz eltávolítása nélkül is alkalmazható a trófikus reflexek stimulálására.

Amennyiben a törés a felső végtagot érintette, úgy a gerinc cervico-occipitalis és felső mellkas részében, a gyökér ideg kilépésnél, a jobb és a bal oldalon, a C4-D2 szegmensekben történik a masszázs míg az alsó végtag csontjainak károsodása esetén - az alsó mellkasi és az ágyéki gerinc területein a D8 - L5 szegmenseknél.
A 2. héten az alkar vagy az alsó láb csontjainak törése, valamint a váll vagy csípő törése esetén a törés feletti izomzatban (hosszirányban és keresztirányban) egy gyengéd mechanikai rezgést végezzünk, melyet egy 2 - Naponta 3-szor végezzünk.
A masszázs reflex hatásának köszönhetően az egészséges végtagot is masszírozni kell teljes hosszában. A masszázs időtartama ebben az időben érje el a 15-20 percet, különös tekintettel a nagy izmok masszázsára, és a kimozgatásokra. Ebben az esetben is a beteg végtag nem gipszelt részénél alkalmazzuk napi 2 alkalommal a gépi rezegtető masszázst, és a készülék végére erőteljesebb véget téve, pl. kefe. folytassuk azt.
A manuális masszázs technikákat alkalmazva a centripetális irányba felváltva folytonos és szakaszos pihenőket iktassunk be, hogy növeljük az izomtónust erősödését, valamint csökkentsük a fájdalmat a törés területén. 


Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000