Publikáció
Mindenki úgy él, ahogy tud,
nem úgy, ahogy szeretne.
.
 


A nyugtató masszázs árthat is …

A mai civilizált világunkban sokan panaszkodnak hátfájásra. Általános tévhit hogy majd minden esetben izomrándulásról, elfekvésről vagy megerőltetésről van szó.
Bizonyos eseteket, betudhatjuk a fájdalom okozta izomgörcsöknek, de nem mindent.
Vannak más mechanizmusok ilyen például a hát izomzatának a gyengesége.
Ha a masszőr nem eléggé megfontolt és kérdés, vizsgálat nélkül csak masszírozni képes /szalagmunkát végez/ akkor, a „pihentető” masszázs ellentétes hatást válthat ki és másnap, harmadnap reggel bizony-bizony a vendége nem nagyon tud kikelni az ágyából és nem is igazán kívánkozik vissza a masszőréhez.

Bár a masszőr mindent megtett amit tanítottak neki,  mégis mondhatnánk szegény így járt.
Általában nem a hát nagy izmai amiket érzékenyen érint a masszázs, hanem olyan gyenge izmok, izomcsoportok és szalagok melyek rögzítik és tartják a csigolyákat a megfelelő pozicióban.


Ha valamilyen okból kifolyólag, ezek az izmok nincsenek megfelelően munkára kényszerítve, ennek eredményeként trauma (intervertebralis) léphet fel.
Ilyenkor tapasztalható igen nagy fájdalom.
Leszögezhetjük a betegség /mert mi más lenne/, a helytelen életmódot követők körében dívik. A sok ülő munka, kényelmes autózás stb.
Még 1991-ben a Nemzetközi Szövetsége elnöke Veselovsky professzor írta a könyvében, hogy megfelelő manuális módszerek kidolgozását várja fejlesztőktől a probléma orvoslására.
/ez még várat magára, de azért létezik megoldás/
Fontos a mozgás, az izmok fokozatos terhelhetőségének szabályozása és a gerinc nyújtása.

Mire kell odafigyelni? Mire panaszkodik a vendég?
Mozgásszervi panaszai vannak: Derékfájás,  deréktáji fájdalom mozgatásra
fáj a dereka, ha nyomás éri, nyakizmok lehetnek feszesek,
nyomásra fáj a háta /nem a nagyizmok/ vagy rosszul mozog a dereka.

Fizikális vizsgálatok a masszázs előtt:  Háti csigolyák kisízületei nyomásra érzékenyek
háti csigolyák processus spinosusai nyomásra érzékenyek, háti paravertebralis izomzat nyomásra érzékeny, lumbalis csigolyák processus spinosusai nyomásra érzékenyek, lumbalis interspinosus szalagok nyomásra érzékenyek, lumbalis paravertebralis izomzat spasticus, nyakcsigolyák kisízületei nyomásra érzékenyek, nyakcsigolyák processus spinosusai nyomásra érzékenyek, nyakizmok nyomásra érzékenyek,
(Spasticus hátizmok, Spasticus nyakizmok /Mydeton, Baclofen, Silurid stb. adhatók, orvos adja, nem a masszőr. Esetleg botullin toxin befecskendezése az erősen spasticus izmot beidegző ideg mellé eredményes lehet. Amit a masszőr tehet: - masszázs és jó hatású a zsálya főzettel való borogatás és fürdetés. Tehát ajánlja /  
Lumbalis gerinc mozgásai minden irányban beszűkültek
Lumbális gerinc aktív mozgásai minden irányban beszűkültek

Mint mindig, most is hangsúlyoznám, ha kellőképpen összhangban tud lenni az orvos a masszőrrel akkor a gyógytornászok közreműködésével közösen gyógyítani tudják a kialakuló betegségeket.
A szeretet hegyeket képes megmozgatni, de a harc embereket tesz a sírba... tehát fogjunk össze!

Zayzon Nándor

Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000