Kuruzslás
Könnyebb találni sok embert, akik elég bölcsek ahhoz, hogy felfedezzék az igazságot, mint egyet, aki elég rettenthetetlen ahhoz, hogy mindenféle szembenállás ellenére is kiálljon érte.
 


Mi a kuruzslás, és mi a gyógyítás...

A büntető törvénykönyv 187. § (1) Aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kuruzslás a krémek olajok és a drogok oldaláról…

Felhívom mindenki figyelmét, hogy az otthon előállított krémek, olajok, gyógynövény (drog) keverékek, mint minden egyéb kuruzslásnak minősül, ha azt valaki pénzért árulja, illetve, ha állítja, (még ha igaz is,) hogy meggyógyítják az embertársát, vagy esetleg csökkentik a fájdalmát, megszünteti a köhögését, tehát gyógyít.

Mint minden ez is kérdéseket vet fel, amin érdemes elgondolkozni, mint oly sok mindenen a gyógyításban és az ide vonatkozó törvényeken.

Eme törvény szerint (gondoljunk Jézusra), ha nem kérünk pénzt azért amit teszünk, és nem mondjuk ki, hogy gyógyítunk, akkor elvileg nem sértünk törvényt (gondolhatnánk). Mivel tudjuk, hogy Isten tud csak gyógyítani, ezért ez ne is legyen kérdés továbbá a fejünkben. :)
Abban az esetben, ha gyógyító krémet, olajat (illóolajat), esetleg gyógytea keveréket állítunk elő és odaadjuk egy embertársunknak (még ha nem kérünk érte semmit), a törvény szerint akkor is bűncselekményt követünk el (mert nincs gyógyszerész végzettségünk).
Vannak természetesen a törvény alól kivételek. Miért? Mert vannak kiskapuk. Tehát nézzünk egy esetet: Adva van egy embertársunk, aki azt mondja, termesztek egy kis gyógynövényt. A gyógynövénynek hatóanyaga van, tehát nem neki kell megállapítani, mi is van benne. A gyógyszerkönyvekben le van írva, hogy melyik milyen betegségre jó.
Ezt követően összeállít saját keverékeket, és azt mondja, ezek ezt a betegséget gyógyítják. Amennyiben elég nagy hírverést tud csapni, mondjuk a médiák által, akkor, ha hiszitek, ha nem, nem fogják leültetni mint kuruzslót, bár tudvalévőleg nem orvos, és árulja a gyógyító drogokat (tea keverékeket) akkor sem.

Otthon gondolsz egyet és készítesz, mondjuk egy általam leírt drog keverékekből kenőcsöt vagy olajat, ha azt magadra kened, nem vagy felelősségre vonható, de ha a szomszédnak elmondod, hogy ez meggyógyítja (vélhetően úgy mint téged), és odaadod neki, abban az esetben te már büntethető vagy, nem beszélve arról ha mindezért még kérsz is valamennyit, hát kuruzsló vagy.  

A kérdés meglátásom szerint sokrétű és bár egyszerűnek tűnik eléggé összetett.

Mert mint tudjuk az illóolajok használata az orvosra tartozik, mert azok gyógyító eszenciák.
Tehát ha mondjuk egy masszőr illóolajat használ, akkor kérdéses hogy mi történik a betegséggel. A bőrünkre kent szerek, azonnal a véráramba jutnak, és szinte percek alatt beindul (félve mondom ki), egy segítő folyamat, mely a gyógyuláshoz vezethet.
Tehát ha masszőrként használja valaki az illóolajokat és az a véráramba bekerülve meggyógyítja a beteget, akkor az mi és hova sorolandó? Gondolom, nem kuruzslás, vagy mégis? Gyógyítás biztos nem, hanem valami, amire még nem találtak ki még törvényt, de ha szó szerint nézzük a törvényt inkább kuruzslás, mivel gyógyítani csak orvos gyógyíthat.

Elveszek már ebben a sok gyógyító és kuruzsló törvénykezésben. :)Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000