Gandhi
Hogy nagy dolgokat vihessen véghez, az embernek úgy kell élnie, mintha sohasem kellene meghalnia.
 


Mohandász Karamcsand Gandhi

Vannak példamutató emberek, kik értünk hoztak áldozatot, mutattak utat sok millió embernek, mégis szavaikat, tanításaikat haláluk után feledjük. Ezek közé tartozott Gandhi. Gondoltam, talán akad olya ember aki nem ismeri a gondolatait, tanításait, így ha már gyógyításnál tartunk feltétlenül meg kell említeni őt is!

1869. október 2. – Újdelhiben Indiában, Gudzsarát államban született, gazdag családban (elhunyt 1948. január 30.-án). Jogász, politikus. India politikai és spirituális vezetője, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjakén ismerte meg a világ.


1888 és 1891 között Angliában, Londonban jogot tanult. 1891-ben letette vizsgáit, és ügyvéddé avatták, hazautazott Indiába. Ezt követően 1893-ban egy indiai kereskedőcég felajánlotta neki, hogy mint ügyvédjét kiküldi Dél-Afrikába. Ott a többszöri megaláztatások miatt úgy döntött, hogy az indiaiakat sújtó diszkrimináció miatt a szegények szószólója lesz.

Dél-Afrikában pár év alatt sikeres ügyvéd és kimagasló politikai személyiség lett. A szerződött munkások jogainak védelmezőjeként széles körben ismertté vált. Konferenciákon szólalt fel, memorandumokat fogalmazott a kormány minisztereinek, leveleket írt az újságoknak és petíciókat küldött szét.

1908-ban megírta Hind Szvarádzs, avagy az Indiai önkormányzat című művét, amelyben a modern civilizációról, az orvostudományról, az oktatási rendszerről, a gépekről, a vallásról és az emberekről alkotott nézeteit ismerhetjük meg.
1915-ben családjával mint ügyvéd tért vissza Indiába, de kicsit később abbahagyta az ügyvédi gyakorlatot, mert arra a meggyőződésre jutott, hogy a törvénykezés olyan módszer, amely erőszak alkalmazásával próbál igazságot tenni.

Hívei Mahátma-nak azaz „nagy lélek”-nek nevezték, a későbbiekben Mahátma Gandhi néven ismerte meg a világ!


Több alkalommal bebörtönözték,
1948-ban éhségsztrájkkal elérte, hogy India adja át Pakisztánnak a nemzeti vagyon neki járó részét. Január 30-án, miközben arra akarta rávenni a hindu közösséget, hogy tegyen engedményeket a muzulmán kisebbségnek, Újdelhiben egy szélsőséges nacionalista, Náthúrám Vinájaka Godsze – aki a hinduk árulójának tekintette őt – lelőtte.

2007 júniusában az ENSZ közgyűlése október 2-át, Gandhi születésnapját az erőszakmentesség világnapjává nyilvánította.

Rövid életrajza után a következzen néhány megszívlelendő tanítása

Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000