Buddha
Mindent legyőztem, felismertem mindent. Lepergett rólam a világ hatalma. Elhagytam mindent, el az élet szomját, segítő nélkül, a saját erőmből.
 


Buddha!A buddhizmus
A buddhizmus alapítója  történelmi személy volt, Gautáma Sziddhártha herceg (i. e. 560-480), aki a Buddha (Megvilágosodott)  melléknevet vette  fel  (buddhizmus =  a Megvilágosodás Tana).  Tanítása mögött az  élete áll,  hercegként  élveteg életmódban nőtt fel, és sokkszerűen  találkozott az élet szenvedés teli  oldalával.
Huszonkilenc évesen családját, feleségét (Jasodará-t) és csecsemő fiát (Ráhula-t) elhagyva az igazság keresésének szentelte életét.  Ekkor pedig  a másik  végletbe  esve  aszkéta  lett, majdnem belehalt  az önsanyargatásba. E két  végletből kijózanodva  lépett rá  az  "Arany Középútra".

Végül az emberi létezés nagy kérdéseivel viaskodva a Bódhifa alatt meditálva rátalált a megoldásra, és buddhává, vagyis „megvilágosodottá” vált. Ekkor harmincöt éves volt. Megvilágosodva  vándortanító lett,  szerzetesrendet szervezett, illetve saját filozófiai és meditációs rendszerét tanította kb. 40 éven át. Életének hátralévő idejében Észak-Indiát bejárva terjesztette életfilozófiáját, és haláláig ezrek váltak a követőivé.

A buddhista misszió módszertana szerint a keresőnek "nem kell hinni semmiben", előbb legyen saját tapasztalata (meditáljon), és ha tapasztalata igazolja a buddhista tanítást, akkor higgyen Buddhának.
A buddhizmus nemzetközi- vagy világvallás. Gyakorlóinak a száma világszerte kb. 350 millió, Magyarországon néhány ezer fő kb. tucatnyi buddhista  közösségben. Buddha  tanítását a tanítványai memorizálták, és kb. 4 évszázaddal később írták le.
Amit talán sokat nem tudnak, hogy
Buddha idejében az emberek kegyetlenül bántak az állatokkal (elefántokkal, kecskékkel stb.). Nem hogy nem tiszteltél őket, de kínozták is azokat. Nem lehet véletlen, az, amikor Buddha úgy tanította "okosan", hogy ha bántod az állatot, akkor a lelked a következő életedben azzá fog leszületni a földre és veled is imígyen bánnak majd, így megállítva a további állatkínzásokat az országban.


Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000