A sparhelt nagyon takarékos, hiszen felfűti a helyiséget ahol található és eközben főzésre is sütésre is alkalmas. A háziasszonyok hosszú ideig használták, mivel kiváltotta a kemencék helyét. A sparheltben sült kenyér és sütemény legalább olyan finom volt, mint ami a kemencében sült, mégis egyszerűbb volt a használata és praktikusabb is.
Minden háziasszony tudja, hogy a húsleves akkor lesz a legfinomabb, ha lassú tűzön főzzük, de a töltött káposztát sem szabad nagy lángon főzni. A sparhelt azért ideális a főzéshez, mert lassan főhetnek az ételek. Vidéken általában kora reggel meggyújtották benne a tüzet és amíg a konyha felmelegedett, a háziasszony már elő is készítette az ebéd hozzávalóit. A délelőtt folyamán pedig szépen lassan elkészültek a finom fogások. A sparhelt hőfoka attól függő, hogy mekkora tüzet raktak benne. Mivel a felsőrésze fémből, általában öntöttvasból készült, ezért hosszú ideig megtartotta a hőt. Ennek köszönhetően, ha már nem égett benne a tűz, akkor is melegen tartotta az ételeket még egy jó ideig és a konyha hőmérséklete is egyenletes maradt.
A sütéshez is remekül lehet használni, hiszen általában minden sütemény esetében az a lényeg, hogy egyenletes meleg legyen a sütőben. Ezért a sparheltben készült piskóták mindig jól sikerülnek, hiszen egyenletes a hőellátás.
|