Masszázs
Addig kezdj hozzá
a nehéz dolgokhoz,
amíg könnyűek...
 


Masszázs a zúzódásokra

Izomszövet károsodásánál, izomsorvadásnál, zúzódásoknál alkalmazható a „nevezzük így” tapadó masszázs, mely abban nyilvánul meg, hogy míg egyik kezünkkel stabilizáljuk a végtagot, a másik szabad kezünkkel masszírozzuk az adott részt. Egyes esetekben rögzítő szíjat alkalmazhatunk, hogy fixen tudjuk tartani az adott problémás végtagot, így mindkét kezünk szabaddá válik.

Az izmok leromlott állapota a leggyakoribb károsodás. A. Ya Yurkevich (1962) tanulmánya szerint az összes sérülés 45,5% -át teszi ki.
A lágy szövetek friss sérülése esetén, a masszázst korai, a sérülés első vagy második napján kell elkezdeni. A korai masszázs segít a fájdalom csökkentésében, a szövetek vérellátásában azon véralvadások eltávozását felgyorsítja, az ízületekben és a nyálkahártyákon történő folyadékgyülemlésben, ami jelentősen csökkenti a károsodott motorfunkciókat. 
A masszázs kezdete előtt a páciensnek a sérült végtag izomzatának maximális relaxációját kell elérnie, amit elsősorban a fiziológiai helyzetbe való beépítés segíti elő. Az első 2-3 napot a sérülés helyén (tapadós masszázs) masszírozzuk. Például a bokaízületi boka-ínszalag nyújtásakor egy kéz rögzíti a lábat, a másik masszírozza a comb és az alsó lábizomzatát. 
A masszázs technikáktól kezdve először a simítás különböző formáit alkalmazzák (folyamatos, szakaszos), majd dörzsölés (spirál, kör), folyamatos, simító „finom rezgetésekkel” váltakozva. A masszírozást a vénás kiáramlás irányában végezzük naponta (lehetőleg napi kétszer) 5-10 percen keresztül, anélkül, hogy fokozott fájdalmat okoznánk a sérülés helyén.

4-5. naptól kifejezett reaktív jelenségek hiányában a károsodás területét is masszírozni kezdjük.. 
Ebben a szakaszban, a simítás és a dörzsölés mellett, különböző irányú könnyű gyúrást is végezhetünk, váltakozva folyamatosan simításhoz, külön-külön az izmok vagy az izomcsoportok egyéni masszírozásával. 
A jövőben a szövetek funkcionális állapotától függően ezeket, vagy más segéd masszázstechnikákat is használhatunk. 
Az ízületek ízületei vagy az ízületek szalagszerkezetének nyújtása során fellépő zúzódások esetén nagy figyelmet kell fordítani az ín, a nyálkahártyák és az ízület torzítására. A masszázs időtartama az első napokban ne haladja meg az 5-10 percet, és 1-2 alkalommal végezzük naponta. Fokozatosan növelhetjük a masszázs időtartamát 15 - 20 percre, kombinálva a fizikai gyakorlatokkal, amelyeket a masszázs után lehet használni. 
Kezdjük el a passzív kimozgatásokat, amelyeket a sérülés oldalán végzünk, anélkül, hogy fokozott fájdalmat okoznánk.
Javaslom továbbá a masszázs és a hőkezelés kombinációját (meleg-vizes fürdő, vagy száraz szauna), majd következzék a masszázs.


Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000