Eszközök

Az élet tisztelete által lelki kapcsolatba lépünk a világgal.

 


Vérnyomásmérés!

Ma már minden boltban kapható vérnyomás mérő készülék, mely jó szolgálatot tehet akkor, amikor kétségeink merülnek fel masszázs előtt a vendég vérnyomásszintjével kapcsolatban!

Vannak csuklós, hagyományos, és automata vérnyomásmérők!
Én az itt látható citizen és egy OMRON M4-es vérnyomásmérő készüléket használok!


 

 


A választásom azért esett erre a második készülékre, mert a csuklós készülékek a gyártók szerint 40 éves kor felett tévedhetnek!
A másik szempont az egyszerű kezelés melyet az egy gombos kivitel
jelentősen megkönnyít.
Bár a Citizen-en memória funkcióval nincs ellátva, ár/teljesítmény aránya jó!
Sajnos hálózatról nem működik
kb.:8000 Ft jelenlegi ára
a gyártó 2 év garanciával értékesíti a készüléket!

Hogyan mérjük a vérnyomást?
Az otthoni használatra készült vérnyomásmérők elektronikusan mérnek. A teljesen automata készülékeknél minden automatikusan, a kiértékelés az oszcillometriás módszer alapján történik. A mérés végén a kijelzőn a szisztolés és a diasztolés értéket és a pulzusszámot olvashatjuk le. Az utóbbi években megjelentek, az ujjon, ill. csuklón mérő, elektronikus vérnyomásmérők, főként az utóbbiak által mért vérnyomás közelítőleg megegyezik a felkaron mért értékkel, feltéve, hogy a páciens érrendszere jó állapotban van. Ezért ezek a készülékek lényegében egészséges emberek vérnyomásának ellenőrzésére ajánlottak.

A méréskor arra kell figyelni, hogy a csuklót a szívvel megegyező magasságba emeljük, különben a hidrosztatikai nyomás 20-30 Hgmm-rel is meghamisíthatja a mérést. Tartósan magas vérnyomás, cukorbetegség, vesebetegség, ödéma, érszűkület, érelmeszesedés esetén a vérnyomást mindig a felkaron kell mérni.


Hogy valóban jellemző vérnyomás-értéket kapjunk, közvetlenül a mérés előtt nem szabad megerőltető fizikai munkát végezni, mozogni, inkább maradjunk nyugalomban. Nem szabad enni és inni, mellőzzük a dohányzást. Az öltözet ne zavarja a mérést, ne szorítson. Kényelmes fekvő vagy ülő helyzetben jobb kézzel tegyük a bal felkarra a vérnyomásmérő mandzsettáját, mely a könyökhajlattól körülbelül két ujjnyira legyen. A mandzsettának szorosan kell a karra simulniuk. Figyelnünk kell arra is, hogy ha a vérnyomásmérő mandzsettája túlságosan nagy vagy túlságosan kicsi, akkor a mérés során pontatlan eredményeket kapunk. Például amennyiben a felkar körmérete meghaladja a 36 cm-t, a szokásos szélességű mandzsettával a valóságosnál magasabb értéket mérünk. Mérés közben ne beszéljünk. Az alkart csuklóval fölfelé fektessük az asztalra, a tenyér fölfelé nézzen. A vérnyomást mindig a napnak ugyanabban a szakában kell mérni, és célszerű róla naplót vezetni. Ha szokatlan értéket mértünk, öt perc múlva ismételjük meg a mérést! Jóllehet, számos különböző készülék kapható a kereskedelmi forgalomban, csak a hitelesített, felkarra helyezendő vérnyomásmérőtől várhatunk pontos értéket.


Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000