Érdekes, az a tény, hogy ha a tehéntejet nem bíró emberek, bár mennyi idősek is, ha kecsketejet isznak, nincs semmi problémájuk, annak semmi mellékhatása nem jelentkezik a szervezetükön.
Az ember már korán felismerte a tej hasznosságát a táplálkozásban. A háziállatok közül feltehetőleg a kecske domesztikálódott elsők között, amely a tejének hasznosságával tűnik ki legfőképp. A kecske teje abban különbözik más gazdasági állatfajok tejétől, hogy a táplálkozásban betöltött szerepén túl jótékony hatású a különböző betegségek gyógyításában. Hozzájárul ehhez, az is, hogy a tehenek nagy részét takarmányozzák, míg a kecskéket legeltetik, kikötik az árok szélére stb. Tehát sokkal több és szélesebb spektrumú természetes táplálékot vesz magához mint a tehén (cserjék füvek, bokrok fák ágai stb.).
Az anyatej pótlására is a kecsketej a legalkalmasabb, mivel a kecsketej szárazanyagának, zsírjának, a kazein és savófehérjéinek aránya legjobban hasonlít az anyatejéhez. A tehéntej zsírtartalma áll ugyan a legközelebb az anyatejhez, de a kecsketej zsírgolyócskáinak méretében - ami kisebb, mint a tehéntejé - sokkal jobban hasonlít az anyatejhez, mint a tehéntej, így könnyebben is emészthető.
Az anytej, a tehéntej és a kecsketej beltartalmának összehasonlítása.
Tej alkotórészeinek összehasonlítása |
Tej alkotórésze |
Anyatej |
Tehéntej |
Kecsketej |
Fehérje |
1 |
3,3 |
3,6 |
Tejcukor |
6,9 |
4,7 |
4,5 |
Ásványi anyag |
0,2 |
0,7 |
0,8 |
Zsírmentes száraz anyag |
8,1 |
8,7 |
8,9 |
Zsír |
4,4 |
3,7 |
4,1 |
Száraz anyag |
12,5 |
12,4 |
13 |
Energia (kcal/100 g) |
71 |
65 |
69 |
|