Élelmiszer

Mindent legyőztem, felismertem mindent. Lepergett rólam a világ hatalma. Elhagytam mindent, el az élet szomját, segítő nélkül, a saját erőmből.

 


Tej!
A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár,
lókanca és a teve teje emberi fogyasztásra alkalmas.
Őseink, kecsketejet fogyasztottak. A németektől akik teheneket tartottak, átvettük a szarvasmarha tartását, azt gondolván ez nekünk is jó lesz. Sajnálatos módon a magyar ember, nem bírja a tehén tejet  megemészteni. A genetikai keveredések folytán a nemzetünk 35-40 %-a, míg a nagyobb részének a szervezete azaz 60-65 %-a még mindig nem tudja a tehéntejet feldolgozni.
Nem minden esetben jön ki a tehéntej allergia. Sok emberen csak később, 10-20-30-akár 40 éves korban kezd harcolni ellene a szervezet.


Érdekes, az a tény, hogy ha a tehéntejet nem bíró emberek, bár mennyi idősek is, ha kecsketejet isznak, nincs semmi problémájuk, annak semmi mellékhatása nem jelentkezik a szervezetükön.

Az ember már korán felismerte a tej hasznosságát a táplálkozásban. A háziállatok közül feltehetőleg a kecske domesztikálódott elsők között, amely a tejének hasznosságával tűnik ki legfőképp. A kecske teje abban különbözik más gazdasági állatfajok tejétől, hogy a táplálkozásban betöltött szerepén túl jótékony hatású a különböző betegségek gyógyításában. Hozzájárul ehhez, az is, hogy a tehenek nagy részét takarmányozzák, míg a kecskéket legeltetik, kikötik az árok szélére stb. Tehát sokkal több és szélesebb spektrumú természetes táplálékot vesz magához mint a tehén (cserjék füvek, bokrok fák ágai stb.).
Az anyatej pótlására is a kecsketej a legalkalmasabb, mivel a kecsketej szárazanyagának, zsírjának, a kazein és savófehérjéinek aránya legjobban hasonlít az anyatejéhez. A tehéntej zsírtartalma áll ugyan a legközelebb az anyatejhez, de a kecsketej zsírgolyócskáinak méretében - ami kisebb, mint a tehéntejé - sokkal jobban hasonlít az anyatejhez, mint a tehéntej, így könnyebben is emészthető.

Az anytej, a tehéntej és a kecsketej beltartalmának összehasonlítása.

Tej alkotórészeinek összehasonlítása

Tej alkotórésze

Anyatej

Tehéntej

Kecsketej

Fehérje

1

3,3

3,6

Tejcukor

6,9

4,7

4,5

Ásványi anyag

0,2

0,7

0,8

Zsírmentes száraz anyag

8,1

8,7

8,9

Zsír

4,4

3,7

4,1

Száraz anyag

12,5

12,4

13

Energia (kcal/100 g)

71

65

69
Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000