Publikáció
Addig kezdj hozzá
a nehéz dolgokhoz,
amíg könnyűek...
 


Vashiány, ahogy azt én látom…


Talán azzal kezdeném az elején, nem vagyok az összeesküvés elméletek propagálója, de felettébb érdekesnek mondható tényekkel szembesülök a laborvizsgálatokkal kapcsolatban.
2010. évben a magyarországi laboreredményekben a vas értékhatár 17-30-ig volt „normális” érték, majd 2018. év márciusában 14-30-ig, majd ugyan ebben az évben később már 10-30-ig jó.
Mit jelent ez?
2010-ben mindenkinek, akinek a vérének a vastartalma nem haladta meg a minimum, illetve aki a felső értékben meghaladta az umol/l elfogadott szintjét, az csillaggal jelölt lett, tehát problémás „beteg”.

2016. évben megjelent labor valid értékalapjai a következők voltak Magyarországon: Csecsemő: 7-18 umol/l (40-100 mg/dl)
Gyermek: 8-22 umol/l (8-22 mg/dl)
Felnőtt férfi: 12-31 umol/l (65-175 mg/dl)
Felnőtt nő: 9-30 umol/l (50-170 mg/dl)

A WHO (World Health Organization) Egészségügyi Világszervezet közreadott egészséges férfi vastartalmának 25-30 umol/l míg a nőknek 23-30 umol/l közöttinek kell lennie ideális esetben. Ettől természetesen lehet eltérés, hiszen a bevitt és felhasznált vasmennyiség között lehet különbség mely függ az élelemtől, a vasraktáraink telítettségétől, stb. de nem lehet ekkora eltérés, és ez a meghatározott érték nem ingadozik és nem változtatható évente.

Mint jól látható, Magyarországon, de mondhatom európai szinten is, egyre lejjebb viszik a normális vas szintünket, ami kezelésre szorul. A kérdés, hogy mi okból teszik ezt, melyre nem nagyon lehet épp ésszel válaszolni.

Mondom ezt a következők miatt.

A vas a legrégebben ismert esszenciális elemek egyike. Központi szerepet tölt be több folyamatban is, így az oxigén szállításában és raktározásában, az elektronok szállításában, az oxidatív anyagcserében, a sejtek növekedésében és osztódásában.

Tehát a vas, szükséges a napi egészséges életünk fenntartásához.
Tömören, így egyszerűen fogalmazva, a vas a vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Vashiány esetén vérszegénység alakul ki, a vér oxigénszállító kapacitása csökken, tünetei lehetnek fáradékonyság, szédülés, gyengeség stb. Vashiány esetén meg kell bizonyosodni róla, hogy nem fokozott vesztés (vérzések) vagy krónikus betegség (gyulladás, daganatos betegség) miatt alakult-e ki. Az ok megszüntetése mellett megfelelő étrend illetve vaspótló kezelésre van szükség. A magas vaskoncentrációval járó állapotok (hemokromatózis) ritkák. Utóbbi esetben a vékonybél hámsejtjeinek vasfelvevő képessége a normálisnak kettő-négyszerese, tehát a vasfelszívódás szabályozatlanul történik.
Egészségesek emberekben naponta 1-2mg vas szívódik fel, míg a haemokromatosisban szenvedőknek kb. 4-5mg. Magyarországon kb. a lakosság 5%-át érinti.


A következőkben leírom, részletesebben, egyszerűen összefoglalva, a vashiányos állapotokat, az azokkal kapcsolatos betegségeket tüneteket, és kezeléseit.



Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000