Életmód
Aki hozzád fordul,
mind jobb és boldogabb
emberként távozzék tőled...
 


A természetes életmód!

A téli hónapokban, a kényszerű tétlenség idején, a moz­gáshiányhoz képest a kelleténél többet eszik az ember, még­pedig általában „nehéz ételeket”. A kevés mozgás, a nehéz ételek fogyasztása miatt felszaporodnak és lerakódnak szerve­zetünkben az egészségre káros anyagok.
A téli időszakban nemcsak mi, de belső szerveink is „ellus­tulnak”, éppen a fény, a mozgás, a friss zöld növények hiánya miatt, amelyek kihajtanák a felesleges salakanyagokat.

A fel­szaporodott salakanyagok, mérgek kiürítését, az ásványi anyagok és vitaminok felszabadítását szolgálja a böjt és az ugyan­csak ilyenkor javasolt tavaszi tisztító kúrák elvégzése.
Régen szokás volt tavasszal a test megtisztítása böjttel. A nagyböjt, a „negyvenlőböjt”, hamvazószerdától húsvét vasár­napig - 40 napig - tartott. Ezen idő alatt csak növényi étkeket fogyasztottak, minden állati fehérje tartalmú ételtől tartóz­kodtak; tehát nemcsak a hústól és a haltól, hanem a „fehér eledelektől” is, amin a tejet, a túrót, a vajat, a sajtot és a tojást értették. Ilyenkor nem zsírral, hanem olajjal főztek.
A böjt célja: a test megtisztítása. Lényege: nyers étrend, állati fehérje nélküli diéta.
A böjttel azt éljük el, hogy szervezetünk „fölös készleteit”, „szemétdombjait”, „méregraktárait” támadja meg és fogyaszt­ja el, szabadítja fel és üríti ki. A böjtölés alatt a véredények falának lerakódásai is eltávoznak, és az erek visszanyerik ru­galmasságukat. Ez pedig nem más, mint biológiai fiatalítás.

Így elkerülhető a tavaszi fáradtság, meghűléses betegségek, a tavaszi influenza­járvány; megerősödik szervezetünk immunrendszere - termé­szetes védekező képessége.
A kora tavaszi időszakban tehát elsősorban a szervezet méregtelenítésére kell koncentrálni.
Az említett növények azért értékesek a tavaszi gyengeség megelőzésére, kezelésére, mert:
a csalán - A, -B, -C, és U-vitamint, valamint vasat, káliumot, kálciumot, kovasavat tartalmaz, ezáltal roboráló hatású;

  • a gyermekláncfű - háromszor több C-vitamint tar­talmaz, mint a citrom, keserűanyag-tartalma pedig javítja az emésztést;
  • a katángkóró - keserűanyaga serkenti az emésztő­nedvek termelését, javítja az emésztést;
  • a zöldhagyma, vöröshagyma, fokhagyma - serkentik a belső elválasztású mirigyeket, ezáltal aktivizálják a szervezet erőit;
  • a gyökér és a zeller - serkentik a salakanyagok kivá­lasztását, vizelethajtók;
  • az összes friss, zöld hajtás és levél - magnéziumot tartalmaz, amely több enzim központi eleme.
Kerüljön hát belőlük minél több az asztalunkra! S ha a friss, zöld hajtások fogyasztását rendszeres testgyakorlással, kirándulásokkal kapcsoljuk össze, megőrizhetjük egészségünket.

Az iparosodott, jóléti társadalmakban az anyagcserezavar és az elhízás a legelterjedtebb betegség illetve állapot, minden súlyos vagy éppen halálos betegség szálláscsinálója - akár rák­ról, akár infarktusról, reumáról, magas vérnyomásról, cukor­bajról vagy epekőről van szó. Ma már nem hirtelen fertőző betegségekben, járványokban, hanem sokkal inkább lassú le­folyású, fájdalmas degeneratív betegségekben halunk meg - szívbajokban, daganatos betegségekben, vesebántalmakban, egyéb szervi bajokban.


Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000