Ezenkívül számottevő mennyiséget
tartalmaz a haj, a szem, továbbá a bőr, a máj
és a vesék.
Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen
van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó
a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben
és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a
herében és a hajszálakban található mennyiségét
a bevitt táplálék cinktartalma is befolyásolja.
A cink létfontosságú szerepet
tölt be a vércukorszint-szabályozásban, ellenőrzi
és szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, több
mint 120 metalloenzim szerkezeti elemeként részt
vesz a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében
– ezáltal a növekedésben, sebgyógyulásban, valamint
az inzulin térszerkezetének kialakításában. Megfelelő
mennyiségű jelenléte az ízérzés megőrzéséhez éppúgy
szükséges, mint a természetes növekedés, a nemi
fejlődés és a szaporodás folyamataihoz.
Cinkhiány esetén csökken a szervezet
ellenállóképessége, fokozott fáradékonyság lép
fel, serdülőkorban pedig – különösen a reprodukciós
szervekben – különböző fejlődési zavarokat okozhat.
Felnőttekben a cinkhiány elhúzódó sebgyógyulást,
csökkent étvágyat és romló ízérzést, hasmenést,
valamint bőrgyulladást okozhat. Ismert a terhes
és szoptató anyák fokozott cinkigénye is.
Viszonylag keveseket érint, de meg kell említenünk,
hogy az ólom- és kadmiumszennyezésnek kitett emberek
számára különösen fontos a szervezet megfelelő
cinkellátottsága, ugyanis ezáltal csökkenthető
az említett fémek toxicitása.
A vegetáriánusoknak különösen ügyelniük kell a
cink megfelelő mértékű pótlására, ugyanis ez a
nyomelem egyike azon anyagoknak, melyekből a növények
viszonylag keveset tartalmaznak. Az állati eredetű
élelmiszerek összetétele ebből a szempontból jóval
kedvezőbb, mint a tisztán növényi alapú étrend.
A cink a természetben nagyobb mennyiségben van
jelen a kagylóban, a húsokban, a májban, a hüvelyesekben
és a tojásban, cinkhiányos esetben tehát ezen
élelmiszerek fogyasztása javasolt. A tápcsatornába
került cink kb. 30–50%-a szívódik fel, ám a felszívódást
számos anyag befolyásolja. Negatív hatással vannak
az élelmi rostok, kalcium, valamint a réz, pozitív
hatással pedig a különböző aminosavak, fehérjék
és kelátképzők. |