Méz és propolisz
Mikor arra vágysz, hogy észrevegyenek, megértsenek és szeressenek, tudd,
hogy a többiek is erre vágynak...
 


Propolisz, a méz és a virágpor!

A propolisz görög eredetű szó, annyit jelent: a város védelme, védelmezője. E város pedig eredetileg nem más, mint a méhek városa, a méhkas, ezt védelmezi a betolakodókkal és a különböző fertőzésekkel szemben egy különleges elixír, a propolisz. A görögök ismerték is a propolisz gyógyhatását, sebek és „gyógyíthatatlan betegségek” kezelésére alkalmazták. Hippokratesz, a modern medicina atyja úgy írta le, mint a gyulladások és fekélyek belső és külső kezelésére alkalmas szert.

A propolisz gyógyhatását az emberiség a legrégibb idők óta ismeri. Arisztotelész a "fák könnyének" nevezte, s használta a gyógyászatban.
A propolisz több mint fele tulajdonképpen gyanta, amit fák kérgéről, rügyekről, bimbókról gyűjtenek össze a méhek. A másik fele viasz (30%), különböző illóolajok (10%), és virágpor (5%), míg a fennmaradó 5%-ban széles választékát találjuk a propoliszban az olyan további alkotóknak, mint aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, és ami a legfontosabb: bioflavonoidok. Ismereteink szerint leginkább a bioflavonoidoknak köszönhető a propolisz áldásos hatása.
Csíraölő képessége folytán a legfontosabb szerepe a fertőtlenítés. Széles körben ismert gombaölő hatása is.
A propoliszban vannak olyan szerves vegyületek, a (szeszkviterpének lakton csoportjában), amelyek fájdalomcsillapító képesség tekintetében többszörösen felülmúlják a Novokaint.


A londoni Nemzeti Szív és Tüdő Intézet kimutatta, hogy a bioflavonoidok a propoliszban képesek jó néhány olyan baktérium elpusztítására is, melyek a modern szintetikus antibiotikumokkal szemben már rezisztenssé váltak. A kutatások szerint a propoliszhoz nem is képesek a baktériumok alkalmazkodni. E sokoldalú, hatékony, tiszta anyagból gyógyszereket, roboráló szereket, fogkrémet, dezodorokat, kozmetikai készítményeket, tartósító anyagokat is készítenek.

A tiszta propolisz, kimagaslóan hatékony elemekből áll.
Legfontosabb és legtömegesebb alkotórészei a flavonoidok. Jelentőségben a propolisz illóolajok csaknem azonosak a flavonoidokkal. További fontos hatóanyagok: kalkonok, terpén, vitaminok (B1, B2, B6, C, E, ), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, Ni, Zn).

Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000