Sparhelt avagy a szegény ember kemencéje! |
Mint már tudjuk a puding próbája az evés, így én is vásároltam egy (fiko) sparheltet, amit beüzemelve azt tapasztaltam, hogy a kenyértésztából "igazi" kenyér sül. A vízbe tett tésztát, (olaj nélkül) nem kell kevergetni, az ragadás nélkül fő puhára. A tészta rendesen megnő, a rajta és benne készült ételek átsülnek rendesen stb.
Hátrányaként annyit tudok megjegyezni, hogy a készülék üzemi hófoka 7 Kw de 9-10 Kw-ra is felfűthető, így melegben, nyáron, jobb késő estére, vagy kora reggelre hagyni a sütés főzést.
3-4 edényben főzhetünk és még ott a sütőtér, mindezt egy marék fával tesszük. Mindenkinek csak ajánlani tudom, ha van lehetősége, és kéménye, hát vegyen akár használtan egyet. Ha nincs kiégve, akkor egy samottozással (1/2 órás munka) samottpor és vízüveg keverékével 24 órás száradás után üzembe lehet helyezni hosszú éveken át üzemelő igénytelen konyhaeszközünket, mely az ízek mellett egészséges táplálékkal és meleggel látja el családunkat.
|
|
Begyújtást követően, szinte azonnal lehet rátenni az elkészítendő ételeket, 2-3 perc múlva, már nagyon adja a meleget. Az edénykészletet, nem árt lecserélni, és a konyharuhát mindig kéznél tartani, mert ellenkező esetben a most kapható edények fogantyúi megolvadnak, illetve égési sérülésekkel távozhatunk a helyszínről. El kell még mondanom, a sütő része akár egy hétköznapi teljesítménynél is 300-350 C fokos hőt termel, így több alkalommal, érdemes ránézni a sültekre, tésztákra.
A begyújtás után egy edényben vizet teszek fel, így folyamatosan van forró víz a főzés közben mosogatáshoz.
Oldalakat lehetne írni a sparhelt jó tulajdonságairól, akinek van lehetősége vásárolni, próbálja ki, garantálom, nem fog csalódni az eredményben.
Akinek nincs rá lehetősége, az vegyen egy kuktát, több mint a semmi... |
|
|