Az áztatás után újra öblítsd le a magokat langyos vízzel, majd helyezd őket a lyukas tálakba. A legalsó, zárt tálban legyen víz, erre tegyük rá a magokkal a lyukas tálakat. Ha a legfelső tálban is csíráztatunk, takarjuk le egy kistányérral, hogy a megfelelő körülmények adottak legyenek. A csírák a magok eredeti térfogatának ötszörösére növekednek ezért ne tedd tele maggal.
Vigyázz a magokra, hogy be ne penészedjenek, ezért mindennap min. 2x öblítsd le őket reggel és este is hideg v. langyos folyó víz alatt, majd alaposan csöpögtessük le róluk a vizet, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak.
Ha kifejlődtek öblítsd le őket utoljára, próbáld eltávolítani a maradék maghéjakat, majd csöpögtesd le, és tárold hűtőben. /műanyag zacskóban vagy üvegben/
Tálalás előtt mindig öblítsd le, és tedd ki legalább 2 órára közvetlen napfényre.
„Sötétben a csírák világos színűek lesznek és B2 vitaminban gazdagok, világos helyen pedig zöldek és C vitaminban gazdagok.
Az ideális hőmérséklet 17 – 21 fok között van.
A penészes, rohadt, kellemetlen szagú csírákat ne együk meg!”
A csírákat eheted nyersen magában, vagy ha máshogy nem megy akkor vajas kenyérre pakolva, salátákba, joghurtba keverve, de egyszerűen csak rászórhatjuk köretekre is. Készíthetünk belőlük szendvicskrémeket, felhasználhatjuk levesek, töltelékek, köretek, savanyúságok, stb. formájában.
CSAK ÉTKEZÉSI CÉLRA ALKALMAS MAGOKAT CSÍRÁZTASSUNK, melyek gyógynövény és élelmiszer boltokban kaphatók.
Saláta öntet: egy kicsavart citrom levéhez tegyél néhány kanál mézet, kevés olíva olajat. Öntsd a salátára, és tegyél rá apróra vágott mandulát. Barna kenyérből készült pirítóssal fogyasztható.
Teák, drogok:
Papaya tea /natúr/ rendszeresen fogyasztani naponta minimum 1 csésze reggel.
Keverd össze a következő drogokat: 2 teáskanál cickafarkfű, zsúrlófű, 1 teáskanál, csalánlevél, calendula. majd tedd bele 1 liter forrásban lévő vízbe forrald minimum 5 percig, szűrd le majd ha kihült adj hozzá akázmézet amennyit gondolsz. |