Betegségek
Amikor gyomnövényt látok, mely a legnehezebb körülmények között is megkapaszkodik, arra gondolok, hogy talán egy kicsivel én is többre vagyok képes.
 


C - vitaminhiány
A C vitamin (aszkorbin sav) a vízoldékony vitaminokhoz tartozik, ezért nem lehet túladagolni. Számos anyagcserefolyamatban jelentős szerepet játszik. Antioxidánsként, az A és E vitaminhoz hasonlóan, megvédi a sejteket az agresszív kémiai támadásoktól, az úgynevezett szabad gyököktől. A napi szükséglet 40-60 mg, ami akár 300 mg-ra is megnőhet nehéz fizikai munkavégzéskor, daganatos megbetegedésben, fertőző betegségekben, terhesség és szoptatás időszaka alatt, versenyszerű sportoláskor és dohányzáskor.

C vitamint tartalmaznak a gyümölcsök különösen a csipkebogyó, ribizli, citromfélék, kiwi), zöldségek (burgonya, paprika, paradicsom), máj. Főzés során a az élelmiszerek C vitamin tartalma csökkenhet, mert a C vitamin hőérzékeny.
Az élelmiszerek hosszú tárolása is vezethet vitamincsökkenéshez. A C vitamin fontos a kötőszövet és a csontok felépítéséhez, a vas felvételéhez és a folsav felhasználáshoz, a hormonanyagcseréhez, a sejtkárosítás elleni védelemhez, a szervezet védekezőképességének fenntartásához.

A C vitaminhiány skorbuthoz vezet, melynek tünetei lehetnek:
izomgyengeség, vérzések a bőrön, az ínyen, az ízületekben, az izmokban, ínygyulladás, fogak kihullása, vérszegénység, kisgyermekeknél a csontnövekedés zavarai is. C vitaminhiány lép fel hiányos táplálkozás esetén, gyomor és bélbetegségekben, amikor a C vitamin felszívódása zavart. A felesleges C vitamin a vesén keresztül kiválasztódik. Nagyon nagy mennyiség esetén vesekő képződés veszélyével számolni kell.


Felhívnám figyelmét, hogy soha ne Ön döntse el milyen betegsége van! Forduljon orvoshoz, az ő feladata elvégezni / tetni / a különböző vizsgálatokat mellyekkel felállítható a diagnózis és kezelés!




Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000