Állítson össze kiegyensúlyozott étrendet a három nagy táplálékcsoportokból:
Szénhidrátok: rizs, tésztafélék, kenyér, burgonya, gabonaféleségek és más keményítőtartalmú élelmiszerek.
Fehérjék: borsó és babfélék, hal, baromfi, vörös hús (marha, birka, sertés), tej, tojás.
Vitaminok és ásványi anyagok: gyümölcsök, zöldségek.
(Érdemes megjegyezni, hogy a szénhidrát- és fehérjetartalmú ételekben szintén vannak nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok, melyek közül néhány nem található a zöldségekben/gyümölcsökben).
- Minden táplálékcsoporton belül célszerű választékosan táplálkozni, és nem néhány kedvenchez ragaszkodni. A különböző ételek különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, és a változatos táplálkozás garantálja, hogy szervezete az összes szükséges vitaminhoz hozzájusson.
orvosi segítség:
Megállapítja, hogy valóban vitamin/ásványi anyag hiányról van-e szó, és ha igen milyenről (vérvétel).
Egyszerű tanácsokat ad.
Kezeli az okot és a komplikációkat, ha szükséges.
Szakavatott diétás szakemberhez (dietetikushoz) küldi Önt, ha szükséges.
Adott esetben vitamin- és ásványi anyag kiegészítést javasol.
Szükség esetén vitamin/ásványi anyag injekciókat ír fel. |