Vitaminok
Szeress nagyon,
szeress áldozattal,
szeress kifogyhatatlanul!
Ne hagyd magad legyőzetni a nehézségekkel, közönnyel, sikertelenséggel.
 


Omega zsírsavak
Nem kell tengeri hal, ahhoz, hogy omega zsírsavakhoz jussunk!

A ponty EPA/DHA tartalma jelentős, így egy szelet rostonsült pontyszelet igen gazdag bennük. Ezzel összesen 1127mg, azaz több mint 1g omega-3 zsírsavat tudunk bevinni, amiből 776mg EPA/DHA!  A Halászati és Öntözési Kutatóintézet és a 2Fish and Food Kft. 2011-es tanulmányából kiderül, hogy már 15dkg afrikai harcsa- vagy busahús fedezi a napi EPA/DHA szükségletet, és a nyesedék hús is értékes ilyen téren, nem csak a halfilé. Egy csésze halleves (nálunk halászlé) kb. 200 mg EPA/DHA-val lát el minket, így ezzel is le lehet tudni a napi EPA/DHA szükségletet. (A fenti adatok, az eddig életben lévő, szigorúbb omega-3 zsírsav napi szükségletre vonatkoznak)

Tehát senkinek sem kell elkeserednie, és drága, exkluzív étrend-kiegészítőkkel szenvednie, vagy import halat fogyasztania, az omega-3 zsírsavak ígérte boldogságért és egészségért. Egy kis odafigyeléssel még annál is több helyi élelmiszerben lelhetőek fel ezek az esszenciális zsírsavak

A tengeri, óceáni halhús fogyasztásának a veszélyei

A halak, kagylók és tengeri állatok fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak. Ezzel együtt az FDA, (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerszövetség), az EU fogyasztóvédelmi hivatala, a Világegészségügyi Szervezet (WHO) és számos más csoport hivatalos közleményében is azt olvashatjuk, hogy szinte minden halféle tartalmaz némi higanyt, ezért a gyerekvállalás előtt álló nőket, a kismamákat, a szoptató anyákat és a 16 év alatti gyerekeket is óvatosságra intik a halfogyasztással kapcsolatban. Közleményük szerint bizonyos halfélék akár olyan mennyiségben tartalmazhatják a mérgező nehézfémet, ami veszélyezteti a magzat és a gyerekek idegrendszerének megfelelő fejlődését.

Ezt támasztja alá az a 2005-ös tanulmány is, melyet a Harvard Egyetem közegészségügyi tanszékének kutatói tettek közzé. Eszerint a főleg szardíniát, lazacot és makrélát rendszeresen fogyasztó terhes nők szervezetében jóval több higanyt találtak, mint azokéban, akik nem vagy alig fogyasztanak halat.

A brit élelmezésügyi hatóság, az FSA rendszeresen közzéteszi kutatási eredményeit, 2002 és 2005 között különös figyelmet fordítottak a halakra. A honlapjukon található információk szerint a közel 100 darabos mintán végzett vizsgálat a halak, rákok és kagylók mindegyikében mutatott ki ólmot, higanyt és kadmiumot. A minták 68 százalékában találtak szervetlen arzént is, ami rákkeltő lehet. Az FSA szerint az arzénbevitel biztonságos felső határa legfeljebb az FDA által közölt akkori érték 5 százaléka lehetne.

Hasonló adatokat kaptak 2002-ben olasz kutatók is: a Földközi-tengerből halászott két gyakran fogyasztott tonhal fajtának 78, valamint 61 százaélékánál az EU által biztonságosnak ítélt felső határértéket meghaladó metilhigany-tartalmat mértek. Az egészségügyi kockázat meghatározásához megvizsgálták a lakosság körében elfogyasztott átlagos mennyiséget, amivel mindkét faj esetén a tolerálható értéket messze meghaladó beviteli értéket kaptak

Tehát csak ésszel fogyasszunk ezekből a halakból!!!






Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000