Eszközök

Az élet minden pillanatában, még a szenvedésben is van valami megmagyarázhatatlan gyönyör.

 


A T.E.N.S. készülékekről

Mi a TENS működésének alapja?
A TENS egy mozaikszó : a név a transcutaneous electrical nerve stimulation, azaz a bőrön keresztül történő idegi ingerlés kifejezésből származik. Ennek az eljárásnak az elméleti alapjait az angol Melzack és Wall orvostudósok dolgozták ki a hatvanas évek elején.
A szervezetünkben különböző idegrostok futnak, ezek más-más funkcióval rendelkeznek, így pl. a fájdalominger továbbítása is feladatuk. A fájdalomingereket az agyba az idegvégződések az idegpályákon keresztül juttatják el, nagyon bonyolult áttételeken keresztül.

 


A fenti két kutató megállapította, hogy a gerincvelő hátsó szarvában lévő vastag idegrostok egy 144 Hz-es frekvenciájú hullámmal nagyon jól ingerelhetők a bőrön keresztül. Ezek az idegrostok fogadják a perifériákról érkező fájdalomingereket, és továbbítják őket az agy felé. A külső ingerlés hatására ezek az idegrostok egy „telítettségi” állapotba kerülnek, tehát nem tudják fogadni a perifériákról érkező fájdalomingereket. Mintegy bezárják előttük a kaput, így az agyba nem továbbítanak fájdalomingert, ezáltal megszűnik a fájdalomérzet. Ez tehát a bőrön keresztüli idegi ingerléssel történő fájdalomcsillapítás, azaz a TENS alapja.
Mikor használhatjuk a TENS készülékeket?
- Erőteljesen csökkenti a tüneti, illetve hosszan tartó makacs fájdalmat.
- Masszírozó hatásánál fogva hatékonyan kezeli a perifériás idegrendszeri bénulást.
- Segít a műtét utáni, illetve sérülések következtében kialakult akut fájdalmak enyhítésében.
- Rendszeres használata erősíti és formálja az izmokat.
- Hatékonyan segíti a következő fájdalmak enyhítését: hátfájás, lumbágó, isiász, fejfájás, teniszkönyök, sportsérülések és ficamok, ínszalagsérülések, izomfájdalmak.

Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000