Drog
Ha elég nagyok az álmok
és a vágyak,
akkor a körülmények
nem számítanak...
 


Gyógynövények

A „négy tolvaj ecetje” recept

Hozzávalók:
 
1 evőkanál zsályalevél, 1 evőkanál levendula, 1 evőkanál rozmaring-levél, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál bors, 450 ml almaecet.

Elkészítés:
 A gyógynövényeket tegyük egy befőttesüvegbe, majd öntsük fel a felmelegített almaecettel.

Fedjük le. Vigyázzunk, hogy a keverék fémmel ne érintkezzen. Hagyjuk négy hétig állni, majd szűrjük le, és az ecetet tároljuk hűvös, sötét helyen.

A gyógynövények története Magyarországon
A középkorban a Pray-kódex kiemelkedő, ami sok gyógynövényről, és készítményről ad leírást. Az első tudományos jellegű leírás Melius Juhász Péter nevéhez fűződik, amit 1558-ban Kolozsvárott adott ki. A XVII. században Pápai Páriz Ferenc adott ki gyógynövényes könyvet, amit a szegényeknek szánt.1871-ben megjelent a Magyar Gyógyszerkönyv. Ez már a korszerű szakirodalom első könyvének tekinthető, többek között azért, mert már a gyógynövények hatásairól is leírást ad.

1895-ben megjelent Issekutz-Jakabházi-Nyiredi Gyógyszerismeret könyve, ami szintén tudományos, és szakirodalmi jellegű. A kertészeti oktatás megalapítója Entz Ferenc, aki 1853-ban adta ki tantervét, amelyben szerepel a gyógynövények ismerete.1890-ben Koritsánszky Dénes Kölesden hozott létre gyógynövény termesztő kertet. Agnelli József közel 400 faj termesztésével kísérletezett.

Páter Béla szintén gyógynövénytermesztőként vált ismertté. Az első kísérleti telepet 1904-ben Kolozsvárott alapították. Az egyetemi oktatók közt kiemelkedő alakjai Balogh Kálmán, Dr Issekutz Béla,Verzárné dr. Petri Gizella. Nála érdemes megemlíteni Drog atlaszát, amelyben saját készítésű metszeteit mutatja be. Ez napjainkban is kiemelkedő, és pótolhatatlan.


A gyógynövények előfordulása Magyarországon
Magyarország földrajzi fekvésének, és kedvező éghajlatának köszönhetően különösen gazdag vadon termő gyógynövényekben. Körülbelül 2500 virágos növény található itt, amelyből körülbelül 300-350 faj gyógynövény.

A VII. Gyógyszerkönyv 87 gyógynövényfajt ismer el. Európában a gyógynövények tekintetében hazánk a leggazdagabb.

A gyógynövények hatásai
Hatástani szempontból lehetnek mérgező, erős hatású, és enyhe hatású gyógynövények.

Mérgező növények
Nem használható!
A legkisebb adagjuk sem használható terápiás célra. pl. a bürök.(Conium muculatum).
Erős hatású növények
Kis adagok pontosan adagolva. Az őszi kikerics (Colchicum autumnale). Ha az adagot pontosan betartják, nem keletkezik mérgezés.

Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000