Megjelenik az első igazi életpezsdítő, tisztító gyümölcs - a cseresznye. A cseresznyekúra igazi regeneráló kúra. Napi több kiló sem árt meg belőle. A hónap vége felé terem az érett, lédús, úgynevezett „árpával érő körte”, mely az epe- és vesebetegeknek nyújt enyhülést. A friss kelkáposzta a legjobb késő tavaszi, nyár eleji saláta. A tökfélék is megjelennek, kaporral jól hasznosíthatók. Karottából (Karottának a kisebb, gömbölyű fajtákat nevezzük, amilyen például a 'Párizsi piac', a hosszúkás, narancssárga gyökerű fajtákat pedig sárgarépaként vagy egyszerűen répaként ismerjük. Sok fajtája van, közülük számos hazai is), karalábéból és retekből - friss gyógynövénylevelekkel kiegészítve - kellemes esti saláta készíthető.
Aki teljesen helyre akarja állítani egészségét és immunrendszerét, védekező képességét, és szilárdan meg is akarja őrizni azt, annak a természetes élet- és gyógymódok egészét kell igénybe vennie! Állandó, intenzív, bensőséges kapcsolatban kell lennie, maradnia a természettel és mindazzal, ami természetes!
Július kezdetén az aratásra kell gondolnunk, másodika Sarlós Boldogasszony napja. Az életet jelentő búza érése, az aratás kezdete társul ehhez az asszonyi és terméshez kapcsolódó naphoz. Ekkor a falusi emberek az aratási szerszámaikat megáldatták a papjaikkal, majd másnap szent rítushoz illő alázattal kezdték az aratást.
Milyen jó lenne, ha újra megtanulnánk napi munkánk, kisebb-nagyobb elvégzendő feladataink megkezdése előtt áhítatosan kérni annak jó végét; befejezéskor pedig a jól végzett munkáért hálásnak lenni, hogy volt erőnk, egészségünk hozzá!
Ami a táplálkozást illeti: egyre inkább tudatosítsuk, hogy a nyers koszt hónapja ez, mint minden nyári hónap (május, június, július, augusztus). Jobbnál jobb gyümölcsök és zöldségfélék kínálják magukat táplálékul. A gyümölcsök közé tartoznak a barackfajták, a ribizli, a szilvafajták, a nyári almafajták. Van tehát miből válogatni. A zöldségek közül nagy választékban terem ilyenkor a cékla, a zeller, a hagyma. A májat kitűnően hűtő uborkával, cukkinival is bővül az esti tisztító zöldségvacsora választéka. A zöldségfélék közül az új burgonya - héjában sütve fogyasszuk! - és a tejes kukorica.
A hónap közepétől kiegészül a választék a dinnyefélékkel. Tartsunk dinnye-étkezéseket, dinnye-napokat! A dinnye kimossa a veséket, tisztítja az ereket, oldja a máj koleszterinszintjét. Lehetőség szerint a dús folyadékkal teli gyümölcsöket (dinnyét) 17-19 óra között fogyasszük, mert ilyenkor a legnagyobb a szervezet folyadékfelvétele. |