A test a legkisebb részecskéjéig érez fájdalmat és örömet, mert a legkisebb részben is benne van minden rész, és bármit érezzenek is a részecskék, azt továbbítják a velük egynemű részecskéknek, hírül adják az egész testnek.
„Mert a testnek élete a vérben van, én pedig az oltárra adtam azt néktek, hogy engesztelésül legyen a ti életetekért, mert a vér a benne levő élet által szerez engesztelést.” olvashatjuk a Bibliában (3Móz. 17:11.). Amilyen a vérünk, olyan az egészségünk. S miből képződik a vérünk? Mindabból, amit táplálékként magunkhoz veszünk. Csak egészséges, jól összeválogatott ételből képződhet jó vér.
Legyen tehát táplálékunk a gyógyítónk úgy, hogy erős, tiszta, életadó vérünk képződjék belőle! Ennek feltétele a jól kiválasztott, megfelelő mennyiségű élelmiszer elfogyasztása. Az egészség megőrzéséhez, vagy ha már elveszett, hát visszanyeréséhez csak egy út vezet: gyakorolni a természet törvényeit.
A helyes-egészséges táplálkozás a kulturált élet egyik tartozéka. Szent-Györgyi Albert biokémikus szerint:
„A levegő tisztasága, nedvességtartalma és hőmérséklete, a zaj és az izgalom, a fizikai munka mennyisége stb. mind igen fontosak. De a környezetünkkel való kapcsolatunkban az egyik legalapvetőbb tényező az étel, mivel környezetünk az ételek formájában hatol be szervezetünkbe a legközvetlenebbül. ”
Novembert - mivel az ősz a végéhez közeledik „őszutónak” is nevezik. A Nap pályája mélypontjához közeledik, a Föld a téli napfordulóra készül. A Nap alacsonyan és fakón tündököl az égen.
Ritka kivétellel ködös, nyirkos napokra számíthatunk, jól esik hát a tűz melege. Nemcsak a barátságos szoba, hanem a melegítő ételek is egyre kívánatosabbak és hasznosabbak, különösen vacsorára. A magnetikus évszaknak megfelelően a táplálék most tartalmasabb is lehet, mint máskor.
A nedves, hűvös reggeleken - reggeli teaként - jót tesz egy csésze melegítő ürömtea vagy zsályatea a vérkeringés élénkítésére. Az éhgyomorra fogyasztott gyógyfűtea minden temperamentumú ember számára jót tesz. Ajánlható még teának - ezerjófűvel társítva - az örvénygyökér, a szamócalevél, a bolhafű, a bodzavirág, a gyermekláncfűgyökér, a kamilla, a borsmenta, a rózsalevél, az ibolyavirág, az édesgyökér.
Reggelire továbbra is fogyaszthatunk gyümölcsöt, például almát vagy körtét, egy kis őrölt gyömbérrel fűszerezve. Ha épp nincs otthon friss gyümölcsünk, fogyaszthatunk aszalt gyümölcsöt, amelyet előzőleg beáztatunk puhítás céljából. |