Életmód
Aki hozzád fordul,
mind jobb és boldogabb
emberként távozzék tőled...
 


A természetes életmód!

December - télelő, Karácsony hava. A keresztény egyház je­les napjai ebben a hónapban sűrűn követik egymást. A mind rövidebbé váló nappalok, s a hosszabbodó, sötét éjszakák kedveznek a titokzatosságnak, rejtelmes jóslatoknak.
Ádám és Éva- a két ősszülő - napján bölcs eleink szigorú böjti napot tartottak, hústilalommal. Tartsunk mi is gyümölcsnapot, léböjtnapot! Karácsony első napja a szeretet, a megbékélés, az ajándékozás ünnepe. A böjt után a karácsonyi vacsorának kialakult népi szokásrendje volt. Az étkek között első helyet kapott a fokhagyma, az alma, a dió és a mákos tészta. Ezek mellett a sült tök, a lencse és a bab is részét alkotta a karácsonyi vacsorának.


Erre a hónapra is érvényesek a novemberi tanácsok - az időjárásnak, évszaknak megfelelő, nehezebb, sütött-főzött, egész magvas gabona magvakból készült táplálékok fogyasztása kívánatos. Most van az ideje a télálló gyümölcsök (alma, körte, aszalt gyümölcsök, diófélék), zöldségek (káposzták, gumós zöldségek, hagymák) fogyasztásának. A hőkezelt kásákhoz, magpástétomokhoz fogyasszunk minél több „élő” zöldséget, például lilahagymát!

Január névadója a kétarcú Janus, akit egy előre - a jövőbe és egy hátra - a múltba - tekintő profillal ábrázoltak. Tiszte szerint a kezdet, az újrakezdés istensége volt. Január elsejét a rómaiak ünnepi kalendáriumukban neki szentelték. Próbáljunk meg mi magunk is kétarcú Janussá válni - számunkra az óév utolsó hete és az újév első hete ne a mámor, a mértéktelenség ideje legyen, hanem a tisztánlátásé!

A megújulásnak, megtisztulásnak testi előfeltételei is vannak. Elsősorban táplálkozásunktól függ, hogy egyre szaporodnak vagy fogynak-e szervezetünkből a salakanyagok. A régi karácsonyi és újévi népszokások bőségvarázslatai a helyes táplálkozásra is útmutatást adnak, az egész évre szólóan. A hagyomány szerint tilos csirkét, nyulat, halat az asztalra tenni, mert akkor elkaparódik, elfut, elúszik a szerencse; viszont feltétlenül kell babnak, borsónak, lencsének, kukoricának, mákos ételnek, aranyló gabonakásának lennie a tányérokban, mert ezek pénzt, gazdagságot, jólétet ígérnek a ház népének.

Február a böjtelő hava; arra figyelmeztet, hogy bár még tart az előző hónapban kezdődött farsang, nemsokára lejár a mulatozás ideje. Készülhetünk a böjti időre, böjtmás hava következik. Erre érdemes tudatosan felkészülni, hiszen nemcsak vallási tartalma van, hanem lehetőség is az elszennye­zett szervezet kitisztítására. Meg kell kezdenünk a szervezet salak mentesítését, fel kell készülnünk a tavaszi nagyböjtre! Nehéz ételek helyett mindinkább a tisztító táplálékok kerüljenek előtérbe.

A tizenkettedik hónaphoz ért a sorozat... Naptári nevét a római Mars hadistenről kapta. Az asztrológiában a tizenkettedik hónap a Halak hava. Az újkori naptárban az év harmadik hónapja, amelyet az egyház böjtmás havának nevez.



Elérhetőség:
Tel: 06/30 209-6000