Nemcsak a vallási hiedelmek, de a józan ész is azt diktálja, hogy tartsunk mi is tavaszi tisztító kúrát, takarítsuk ki az elszennyezett szervezetet, lelket! Erre szolgál a böjt. Térjünk vissza mi is ezekhez a régi jó szokásokhoz; utána pedig végleg térjünk át egy természethez közelibb életmódra, egy egészségesebb táplálkozási formára, így elkerülhető a tavaszi fáradtság, s a meghűléses megbetegedések, hiszen megerősödik szervezetünk természetes védekezőképessége, immunrendszere.
A természetben a tavasz nem csak a növények újjászületésének az ideje. Az új tavasz elérkezésével a hónapok újra sorolódnak úgy, ahogy az évek is követik egymást. Ez az újjászületés azonban csak akkor történik meg, ha arra testileg és lelkileg felkészülünk. Fel kell ismernünk a természeti törvényeket és követnünk kell azokat!
A kora tavaszi időszak a gyermekláncfüvet, a csalánt, a tyúkhúrt, a spárgát, a vízizsázsát, a zöldhagymát, a hónapos retket, a sóskát adja.
Olajos magvak, diófélék
A héjastermésűek magbele táplálkozástudományi szempontból - jóllehet botanikai besorolásuk nem egyforma - sok hasonlóságot mutat. Tartalmazzák mindazokat az építőelemeket, amelyek egy új növény létrejöttéhez, kifejlődéséhez szükségesek. A tápanyagok koncentrált tárházai. Fehérjében, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdagok. Kiemelkedően magas a fehérje-, zsírsav-, kálcium-, foszfor-, kálium-, vas-, magnézium-, A- és E-, továbbá B-vitamin-, lecitin- és rosttartalmuk. Az olajos magvak fehérjéje magas biológiai értékű, zsírsavaik pedig telítetlenek.
Fűszerek
Mit is tekint fűszerezésnek általában a magyar? Sajnos csak azt, hogy valaki sót, borsot és ecetet tesz az ételbe.
Mit jelent a fűszer az élelmezéstudományban? Minden olyan anyagot, ami az ételnek kellemes ízt, szagot, színt, zamatot vagy küllemet ad. Eszerint tágabb értelemben valóban fűszer a só, az ecet, a sütőpor, a zselatin is, és még sorolhatnánk. Szűkebb értelemben azonban csak a fűszernövények, konyhafüvek bizonyos részeit - melyeknek általában az őrleményeit szoktuk használni - hívjuk fűszernek:
- magvak, termésrészek (ánizs, kömény, paprika)
- bimbók, virágok, virágrészek (kapribogyó, szegfűszeg, sáfrány)
- levelek, leveles hajtások (kapor, majoránna, lestyán)
- fűszeres törzsek, tőkék (gyömbér, hagyma)
- gyökerek (angyalgyökér, paszternák)
- kérgek (fahéj)
A fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel étvágyjavító
és emésztést elősegítő hatásukon kívül gyógyhatásuk is van. |